Олександр ЄФРЕМОВ, фракція Партії регіонів:

— Люди на Сході України є громадянами нашої з вами держави. З моменту розпаду СРСР вони постійно порушували питання, які їх хвилюють. Одним із таких питань є статус російської мови. Друге питання, що хвилює сьогодні більшість із них, — це безпека проживання. Третє питання пов’язане з наближенням влади до людей шляхом обрання керівників регіонів та їх підзвітності, а також зрозумілої всім схеми сплати податків, коли б громади, до того ж усі без винятку, не були б прохачами у можновладних київських чиновників. А питання, які стосуються більшості, ухвалювалися б шляхом підтримки тієї ж більшості через референдум.

Петро СИМОНЕНКО, фракція КПУ:

— Хочу офіційно від нашої фракції заявити: ми підтримуємо вимоги гірників у Краснодоні й вимоги гірників по всьому Донбасу, які сьогодні чітко заявили про свою позицію, що необхідно збільшити заробітну плату гірникам. Я хотів би, щоб шахтарі знали: невиплата заробітної плати та її зниження відбуваються внаслідок того, що нинішній режим ухвалив рішення секвестрування бюджету і скоротив дотації для вугільної промисловості.

Це все результат того, що розірвано економічні відносини з Російською Федерацією, і на Сході України сьогодні зупиняються десятки підприємств, і попереду безробіття масове на Сході України.

Ірина ГЕРАЩЕНКО, фракція «УДАР»:

— Абсолютно очевидно, що країна готова почути Донбас, але і Донбас має почути Україну. Сьогодні ми маємо разом побороти корупцію, разом побороти оце засилля, блюзнірство, яке сидить у цьому залі, побороти намагання шантажувати Україну і разом відстоювати суверенну країну. І ми ніколи не будемо ототожнювати шантажистів і терористів з жителями Донецька, які сьогодні бояться вийти на вулиці. Нам здається, що тим політикам, які представляють сьогодні цей регіон, має бути соромно, що вони замість того, щоб зшивати його і ставати поряд із владою, щоб захищати інтереси простих громадян, намагаються захистити терористів, які зі зброєю шантажують жителів маленьких містечок.

Олесь ДОНІЙ, група «Суверенна європейська Україна»:

— Нам закидають, що потрібно навчитися слухати всіх. І це правда. Потрібно навчитися слухати всіх, але чому ми не дослухалися до Володимира Рибака, якого російські фашисти вбили, розпороли йому живіт, накинули мішок, і ще живого вкинули у воду? Це — горлівський депутат, який захищав український прапор. Російські фашисти його не хочуть слухати.

Чому ми не дослухалися до Рішата Аметова? Це — кримський татарин, який протестував проти анексії Криму. Російські фашисти його викрали і закатували. Це перша жертва, нагадаю, ще третього березня. Чому ми не дослухалися до Станіслава Карачевського? Російські вбивці вбили цього українського офіцера з Бердянська.

Ми не дослухуємося до патріотів України, а нас намагаються шантажувати неголосуванням фракції Партії регіонів і компартії, які де-факто захищають нині вбивць і терористів. Шановні Партія регіонів і комуністи, ви повинні визначитися: ви на боці вбивць і катів чи ви на боці українського народу?

Сергій СОБОЛЄВ, фракція ВО «Батьківщина»:

— Цими днями нарешті вперше люди на Майдані в Донецьку та інших містах почали висувати ті самі вимоги, які фактично за останні чотири місяці висували люди в Києві та інших містах України. А саме: боротьба з корупцією, боротьба з розкраданням. Думаю, це яскравий приклад того, що не політикани тепер управляють Донецьком, які вимагають якоїсь федералізації, а Донецьком нарешті будуть управляти люди праці, які чудово розуміють, до чого довели Партія регіонів і Партія комуністів своєю більшістю країну. Те, що сьогодні вимагають на Майданах, — це і вимога боротьби з тероризмом.

Андрій ІЛЛЄНКО, фракція ВО «Свобода»:

— Ми вкотре побачили на цьому тижні, що Російська Федерація не збирається виконувати жодних міжнародних зобов’язань, жодних угод, продовжує пряму агресію проти української держави, продовжують гинути люди. І сьогодні, я думаю, ми повинні першим питанням розглядати ті законопроекти, які наведуть порядок в Україні. Тому що війна не все спише, і не можна війною виправдовувати відсутність люстрації, відсутність очищення, відсутність прийняття антикорупційних реальних законопроектів, які дуже нагальні. Бо саме тому в українському парламенті, в українських силових структурах досі перебувають представники «п’ятої колони» Кремля, агентура іноземної держави, ворожої нам.

Анатолій КІНАХ, група «Економічний розвиток»:

— Я дуже просив би всіх, хто представляє сьогодні український народ у парламенті, зрозуміти, що неучасть у голосуваннях, відсутність чіткої позиції із захисту територіальної цілісності держави — це робота, яка спрямована на підтримку зовнішнього сценарію, на основі якого є спроба руйнації державності і територіальної цілісності України.

Просив би сконцентрувати нашу увагу на соціально-економічних питаннях. Проблеми поглиблюються і також потребують наших сконсолідованих дій.