Ранкове і денне засідання 27 листопада
Трибуну та стіл президії було заблоковано представниками більшості задовго до початку сесійного засідання. Тому понад півгодини точилася «позиційна боротьба» між представниками більшості та опозицією. Втім, цьому протистоянню додавав адреналіну велелюдний мітинг під стінами парламенту, де, з одного боку, зібралися прихильники «Нашої України», Соціалістичної партії, партій, які входять до блоку Юлії Тимошенко, а з другого — шахтарі Донбасу, що підтримували уряд. Тому не дивно, що мітингова стихія перекинулася до сесійної зали. Відтак ще до відкриття сесійного засідання Голова Верховної Ради Володимир Литвин зауважив, що «закрити сесію ми завжди встигнемо», і, запевнивши народних депутатів, що розгляд бюджету відбуватиметься згідно з Бюджетним кодексом, запропонував їм зайняти місця в сесійній залі.
Привітавши з днем народження народних депутатів Тетяну Бахтєєву, Юлію Тимошенко та Петра Димінського, головуючий закликав представників більшості та опозиції розблокувати трибуну і розпочати розгляд проекту закону про внесення змін до деяких законів України з питань оподаткування у зв’язку з прийняттям Закону України «Про Державний бюджет України на 2004 рік».
Після того, як народні депутати Юрій Луценко та Петро Порошенко заявили про необхідність проведення розслідування стосовно ухвалення закону про мінімальну заробітну плату, пристрасті трохи вляглися. Парламент розпочав розгляд законопроекту про внесення змін до деяких законів України з питань оподаткування.
Доповідач, народний депутат Сергій Буряк зауважив, що по суті цей законопроект є малим податковим кодексом і що для його постатейного розгляду потрібно не менше тижня. З огляду на це він вніс пропозицію просто ухвалити згаданий законопроект у другому читанні, щоб незабаром знову повернутися до його розгляду. Однак такий розвиток подій не влаштував народних депутатів Валерія Асадчева, Станіслава Гуренка, Юрія Кармазіна та Анатолій Матвієнка. Валерій Асадчев зауважив, що до прийняття цього важливого законопроекту Верховна Рада не може ухвалювати держбюджет на 2004 рік, оскільки тоді в ньому не враховуватиметься майже 2,5 млрд. грн., котрі, на думку депутата, уряд таким чином хоче приховати. С. Гуренко запитував, де в Регламенті записано, що народні депутати мають за кілька хвилин вивчити законопроект обсягом у 253 сторінки та проголосувати за нього.
Натомість присутній на сесійному засіданні перший віце-прем’єр-міністр, Міністр фінансів Микола Азаров заявив, що цей законопроект розробляли чотири місяці, «хто хотів, міг з ним ознайомитися», і тому запропонував ухвалити цей законопроект в цілому. Щоправда, уже після цієї пропозиції «з голосу» запропонував внести до законопроекту кілька принципових змін. При цьому Голова ВР зауважив, що й уряд міг завчасно подати свої пропозиції.
Тим часом, зазначений законопроект передбачає чимало податкових новацій. І приймати їх без належного аналізу було б легковажно. Народний депутат Сергій Терьохін заявив, що експромтний варіант ухвалення законопроекту призведе до руйнації всієї податкової системи України. Врешті-решт депутати зійшлися на тому, щоб постатейно розглядати поправки народних депутатів. А вони, зокрема, стосуються податку на додану вартість, спрощеної системи оподаткування, введення ПДВ на ліки, що підвищить їх вартість на 20 відсотків, акцизів на бензин, дизпаливо, тютюнові вироби, пиво, вино, оподаткування лотерейних виграшів (крім держлотерей), доходів, отриманих у казино, запровадження бібліотеками платних послуг... Проте за прийняття цього законопроекту проголосували лише 202 народних депутати, а це означає його відхилення.
Проте цей законопроект — лише прелюдія до головного питання сьогоднішнього сесійного дня: ухвалення у другому читанні проекту закону про державний бюджет України на 2004 рік.
Після ранкового засідання лідери депутатських фракцій і груп зібралися у кабінеті Голови ВР для узгодження процедури розгляду держбюджету на 2004 рік, а сесійна зала продовжила розгляд питань порядку денного. Зокрема, депутати підтримали законопроект про загальнодержавну програму адаптації законодавства України до законодавства Європейського союзу. 334 голосами підтримано законопроект про внесення змін до деяких законів України стосовно розвитку освіти та медичного обслуговування на селі. Далі Верховна Рада повернулася до законопроекту, який не було підтримано у вівторок, — про схвалення рішення Президента України направити українських миротворців до Ліберії. Це рішення Президента підтримали тільки 215 народних депутатів, тож, схоже, наших хлопців у Ліберії не вбиватимуть.
Парламент 276 голосами підтримав проект закону «Про внесення змін і доповнень до деяких законодавчих актів у зв’язку із запровадженням державного фінансування політичних партій». Обсяг державної підтримки залежатиме від кількості голосів, що їх та чи інша партія отримали під час останніх виборів.