На черговому пленарному засіданні ВР Криму заслухали, як виконується програма профілактики злочинності на півострові, прийнята торік у липні.
Головні силовики автономії: керівники прокуратури, міліцейського главку, ГУ СБУ в АРК та Кримської регіональної митниці, — засипали депутатів цифрами, відсотками і прикладами «виявлених корупціонерів», що мали свідчити про значне зростання зусиль силових структур  боротьбі з «темними діями чиновників усіх рангів у всіх сферах». Лише заступник начальника ГУ СБУ в Криму Леонід Отовчиць визнав, що рівень корупції залишається надто високий, але служба безпеки «добре бачить і знає всі процеси, які відбуваються».
Однак у виступах депутатів пролунала ціла низка претензій до працівників силових структур у тому, що боротьба з корупцією надто схожа на кампанійщину. А коли за злочин не карають, зникає довіра до держави.
Голова постійної комісії ВР АРК з правових питань, правопорядку і надзвичайних ситуації Юрій Коломойцев заявив, що протидія корупції з боку контролюючих і правоохоронних органів не адекватна її масштабам. Численні скарги, лавина яких надходить до комісії, засвідчують грубе нехтування законами про боротьбу з корупцією чиновництвом, яке безвідповідально не реагує на звернення громадян. Чимало звернень людей взагалі не реєструють або розглядають формально, що теж є ознакою корупції.
Голова ВР АРК Борис Дейч саркастично зауважив: коли вчитатися у статистику, можна подумати, що найкорумпованіші у нас — медики і викладачі. І висловив стурбованість тим, що в деяких правоохоронців може початися запаморочення від успіхів, хоча під час роботи на півострові столичних комісій до роботи місцевих силовиків було висловлено надто серйозні претензії. І навів кілька доказових фактів байдужого ставлення правоохоронців до звернень і заяв громадян, коли йому доводилося примушувати працівників міліції виконувати їхні безпосередні обов’язки. Голова ВР АРК висловив занепокоєння і тим, що накопичений останнім часом антикорупційний матеріал, систематизований комісією Генпрокуратури і Комітетом ВР України з боротьби з корупцією і оргзлочинністю, може залишитися незатребуваним. «Те, що у своїй доповіді на виїзному засіданні комітету я зробив акцент на недосконалості законодавства, аж ніяк не означає, що я не бачу, як у боротьбі з корупцією наші правоохоронці відверто «пробуксовують».
Ухвалюючи рішення, ВР АРК, зокрема, звернулася до Президента країни з пропозицією про створення ще одного спеціального правоохоронного органу, який безпосередньо виконував би функції боротьби з корупцією. Стосовно цього депутат Андрій Сенченко звернувся до присутніх з проханням визначитися: «Ми справді вирішили боротися з корупцією чи беремо участь в черговій кампанії?» Та заявив колегам-депутатам, що навіть на цьому пленарному засіданні намагаються протягнути як мінімум три сумнівних проекти.
Крім того, на сесії названо прізвища депутатів, які ввійдуть до складу спільної робочої групи ВР АРК і законодавчих зборів Краснодарського краю з проблем російської дамби і українського острова. Адже Тузла тане на очах. Якщо не провести термінові берегозміцнювальні роботи, наш острів з прикордонною заставою може залишитися лише в спогадах. Щоб урятувати суверенну територію, за найскромнішими підрахунками, доведеться витратити не один десяток мільйонів доларів.
Крим.