Минув рік після формування нинішнього складу Кабінету Міністрів. Про це — бесіда з народним депутатом України, членом фракції «Регіони України» Ігорем ШКІРЕЮ.

— Кабміну вдалося стабілізувати бюджет, — каже Ігор Шкіря. — За словами Першого віце-прем’єр-міністра Миколи Азарова, рік тому дефіцит становив вісім мільярдів гривень. Така от «діра», і її вдалося закрити. Вперше в історії незалежної України стопроцентно виконуються і дохідна, і видаткова частини нинішнього держбюджету, а зростання бюджетних надходжень перевищує торішній рівень на більш як 20 відсотків. Спостерігається зростання економіки, особливо нинішнього року. І якби не зернова криза (на моє переконання, штучно спровокована), зростання обсягу виробництва в Україні досягло б десяти відсотків.

До позитивних моментів варто віднести і ефективне співробітництво з парламентом. Як наслідок — прийнято вкрай потрібні державі соціальні законопроекти, насамперед про зменшення податків і реформування системи пенсійного забезпечення. І ще характерна риса роботи уряду Віктора Януковича — максимальна відкритість, готовність до діалогу. Перш ніж зважитися на заміну соціальних пільг адресними виплатами, глава уряду провів низку зустрічей з ветеранами й іншими пільговиками. У підсумку перехід на грошові адресні виплати було визнано передчасним, всі соціальні пільги збережено. Відкритість нинішнього Кабміну, його налаштованість на діалог дали результат: більш як 80 відсотків запропонованих урядом законопроектів схвалено Верховною Радою.

— Опоненти нинішнього Кабміну звинувачують його в зерновій кризі і підвищенні внаслідок цього  цін на хліб. На вашу думку, дії уряду були адекватні ситуації?

— Коли призначили нового прем’єра, усе зерно минулого врожайного року вже продали за кордон. Це злочинна політика. Сьогодні вжито всіх заходів, щоб зерна вистачило до наступного врожаю. Мені сподобалося, що уряд пішов не просто на закупівлю хліба, а на одержання своєрідного товарного кредиту в Росії і США. Якщо не підігріватимуть штучний ажіотаж, гадаю, ускладнень не буде.

— А як розв’язуватимуть шахтарські проблеми?

— Віктор Янукович чудово розуміє, що вугілля — серйозна економічна й політична складова нашої країни. Наступного року Кабінет Міністрів планує розрахуватися з заборгованістю в заробітній платі шахтарів і регресних позовах. Уряду разом з керівниками вугільної галузі вдалося усунути недоліки в системі виплати заробітної плати і регресних виплат, і ця система вже працює. Вносять рядок у бюджет про погашення заборгованості із заробітної плати. Парламент пішов на те, щоб у проекті бюджету на наступний рік різко збільшити суму асигнувань на вугільну галузь. Найголовніша стратегічна стаття бюджету на 2004 рік — це технічне переозброєння і капітальне будівництво в галузі. Уперше, я ще раз наголошую, галузь одержить мільярд 300 мільйонів гривень.

— Якщо казати про проект бюджету на наступний рік, не можна не торкнутися ще одного гострого питання — рівня мінімальної заробітної плати.

— Це дуже складне питання. Свого часу Верховна Рада проголосувала за рівень мінімальної зарплати в 237 гривень. Справа в іншому: де взяти на це гроші? Уряд, вишукавши всі наявні ресурси і можливості, запропонував установити реальну мінімальну заробітну плату в розмірі 205 гривень. Парламент підтримав. Я вважаю, що сьогодні це хід вимушений, прагматичний і реальний. Але поряд з мінімальною заробітною платою є і міжтарифна різниця. Якщо її не дотримувати, умовно кажучи, санітарка й головлікар лікарні одержуватимуть однакову заробітну плату. І цю різницю потрібно враховувати. Із зростанням економіки, упевнений, збільшуватиметься й мінімальна заробітна плата.

— Тривають активні дебати «прозахідних» і «проросійських» прихильників. Чи можна казати, що минулого року Кабмін визначив чіткі пріоритети в зовнішній політиці?

— Я не протиставляв би інтеграцію до Європи, на Захід, нормальним економічним відносинам зі Сходом, і насамперед країнами СНД. Україну очікує реальна перспектива вступу до СОТ. Головне — уряд Віктора Януковича зміг продемонструвати всім нашим західним опонентам, що з Україною не можна розмовляти з позиції сили, з позиції диктату. Рішуча й упевнена позиція Прем’єр-міністра у всіх його зустрічах з колегами з Європи свідчить: Україна не має наміру грати роль маріонетки.

Докладніше з моїми поглядами на ці й інші актуальні питання, з коментарями з приводу подій у політичному й економічному житті України читачі можуть ознайомитися на моєму сайті в Інтернеті за адресою: httр: //shkіrya. dn. ua.

Інтерв’ю взяла Ліна КУЩ.