Футбол. Ліга чемпіонів. Груповий турнір. 5-й тур. 25 листопада. Група В. «Інтер» (Італія) — «Арсенал» (Лондон). 1:5. Голи: Вієрі, 33 — Анрі, 25, 85, Люнгберг, 49, Еду, 88, Пірес, 89.
«Локомотив» (Росія, Москва) — «Динамо» (Україна, Київ). 3:2. Голи: Бузнікін, 28, Белькевич, 37, Ігнашевич, 45+1, з пенальті, Шацьких, 65, Паркс, 90.
«Локомотив»: Овчинников, Лекхето, Ігнашевич, Мамінов, Лоськов, Пашинін, Бузнікін (Паркс, 83, Нижегородов, 90+3), Євсєєв, Сенников, Хохлов, Ашветія.
«Динамо»: Шовковський, Дмитрулін, Белькевич, Рінкон, Шацьких, Гіоане (Хацкевич, 57), Гусєв, Онищенко (Пеєв, 66), Несмачний, Гавранчич, Саблич.
Попереджено: Лекхето, 16, Саблича, 44, Дмитруліна, 90.
Арбітр — Артуро Дауден Ібаньєс (Іспанія).
Москва. Стадіон «Локомотив». +1 градус. 25 000 глядачів.
Напередодні події
Минулого понеділка на одному зі спортивних інтернетсайтів, котрі вважають себе дуже авторитетними, дають незаперечні (як на них) оцінки і намагаються весь час бігти поперед батька в пекло, з’явилася характерна інформація. Мовляв, ще зранку «Динамо» прилетіло до столиці Росії. А насправді все було інакше. Рейс із Києва літака Як-42 Львівських авіаліній затримався більш як на три години. А ще хвилин сорок лайнер кружляв над Москвою, бо через несприятливі погодні умови (страшний снігопад) жоден з тамтешніх аеропортів не приймав наш борт.
На щастя, наш футбольний десант приземлився у Внуково. Звідти — до готелів «Бальчуг» та «Ренесанс», а згодом і на стадіон. Незважаючи на негоду, поле в Черкізово було зелене і доволі непоганої якості. На ньому динамівці провели годинне заняття. Не було травмованих Сергія Федорова та Роберто Нанні.
У «Локомотиві» не планували аншлагу на матч з киянами (і не помилилися). Однак на охорону матчу виділили близько трьох тисяч співробітників міліції. Про це повідомив РІА «Новини» у понеділок офіційний представник ГУВС Москви підполковник міліції Євген Гільдєєв. Це, зокрема, 820 співробітників внутрішніх військ, 700 — окремої дивізії особливого призначення, 50 — кінної міліції. Для забезпечення правопорядку у Москві створили оперативний штаб, котрий очолив заступник начальника МУВС генерал-майор міліції Валерій Карнаухов.
На випадок виникнення позаштатної ситуації і надзвичайних обставин у Москві створено резервний загін співробітників ЗМОП (300 осіб). У кожному окрузі міста чергували додаткові групи міліціонерів. Цю інформацію також надав Євген Гільдєєв. За його словами, перед початком матчу 20 кінологічних груп обстежили стадіон «Локомотив» і прилеглі території на наявність вибухових пристроїв.
Московська міліція поводилася дуже чемно і професіонально. У цьому переконалася ще одна велика група журналістів і вболівальників, котра прибула на Київський вокзал столиці Росії за кілька годин до початку зустрічі.
А от літак з президентом ФФУ Григорієм Суркісом та президентом ФК «Динамо» (Київ) Ігорем Суркісом до Москви так і не потрапив. Його завернули з півдороги через метеоумови...
Подія
Господарі, либонь, сподівалися, що «Динамо», котре цілком задовольняла нічия, захищатиметься великими силами. Але насправді все було не так. Обидві команди вдавалися до гострих атакуючих дій. Господарі грали через Мамінова, який діяв з глибини і часто завдавав потужних ударів.
Динамівці намагалися частіше атакувати правим флангом, де активно діяли Гусєв, Белькевич, Рінкон. І на 25-й хвилині чемпіони України були близькі до мети. Дмитрулін знайшов точною передачею Гіоане. Той сильно пробив зблизька. Овчинников відбив м’яча, але на Шацьких. Та Максим, на жаль, не влучив у порожні ворота.
Підопічні Юрія Сьоміна зрозуміли, що із суперником жартувати не варто. І невдовзі провели гострий контрвипад. Бузнікін пішов на зближення з Шовковським і влучно пробив низом — 1:0!
На певний час ініціативою повністю заволодів «Локомотив». Але й динамівці не впали у розпач. Чергова добре підготовлена атака правим флангом принесла результат. Гусєв головою скинув м’яча на Белькевича, і той увігнав м’яча під поперечину — 1:1.
Усе йшло до того, що перший тайм завершиться нічийним результатом. Але Дмитрулін збив Бузнікіна, а Ігнашевич реалізував пенальті — 2:1.
Після перерви гра не втратила гостроти. Динамівці не кинулися атакувати стрімголов. Вони поступово наближалися до мети, і жаданий момент настав. Хацкевич долучив до атаки Дмитруліна, котрий набирав швидкість на правому фланзі. Той зробив точну передачу на Шацьких, який зблизька елегантно перевів м’яча у ворота господарів.
Невдовзі Максим отримав ще одну нагоду забити. Він усе зробив правильно, але команду врятував Овчинников.
І знову повторилася ситуація, яка виникла наприкінці першого тайму. «Локомотив» атакував несамовито. І добився свого. Щоправда, склалося враження, що в той момент штовхали Шовковського. Однак арбітр, котрий був поряд, порушення не побачив.
Отже, динамівці втретє поспіль програють на виїзді через гол, пропущений на останніх хвилинах зустрічі.
P. S. Олексій Михайличенко, головний тренер «Динамо»: «Коментар буде невеликий. Обидві команди прагнули перемогти й боролися до кінця. Дуже прикро, коли забивають такі м’ячі, як останній. Про який «фейр-плей» може йтися?! Це той арбітр, що обслуговував матч Швейцарія—Росія? Так? Тоді зовсім нема чого коментувати.
Нам не потрібно шукати одного винуватця серед гравців. Нас підвела реалізація — моментів було більше, ніж у київському матчі, і гравці мусили забивати більше. Незважаючи на результат, у нас залишилися шанси на одне з перших місць у групі».
Віктор БРАНИЦЬКИЙ (з Москви).
Редакція дякує керівництву ФК «Динамо» (Київ) за допомогу в організації цього репортажу.