Запоріжжя було й залишається одним із найбільш екологічно забруднених міст України. Такої думки дійшли народні депутати під час виїзного засідання Комітету Верховної Ради України з питань екологічної політики, природокористування та ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи. Про це переконливо свідчить і невтішна статистика захворюваності серед населення обласного центру.

— Але для нас це не відкриття, — наголосив голова комітету Геннадій Руденко. — Схожа ситуація і в інших областях України. На жаль, створюється враження, що регіони змагаються між собою за звання найбільш екологічно забрудненого, намагаючись у такий спосіб домогтися для себе якихось преференцій. Так чи інакше, на таких зустрічах нам пропонують ініціювати перегляд коефіцієнтів субсидій з держбюджету саме екологічно небезпечним регіонам. Схоже, настає час урівноважувати зростання обсягів виробництва із надійністю охорони довкілля. Мізерного у масштабах країни екологічного фонду (щорічно він становить 70—100 мільйонів гривень) уже вочевидь недостатньо для того, щоб уникати негативного впливу техногенних навантажень.

Виїзне засідання вкотре переконало народних депутатів у потребі переглянути і оптимізувати терміни впровадження екологічно безпечних технологій, нормативи викидів та оплату за забруднення довкілля.

На думку парламентаріїв, підприємства—порушники природоохоронного законодавства — заслуговують на жорсткіші санкції. Адже відомо, що окремі власники підприємств, зокрема й металургійних, виробничі потужності яких давно потребують глобальної реконструкції та модернізації, аж ніяк не поспішають впроваджувати прогресивні технології, нерідко перешкоджають контролю екологічних служб. Геннадій Руденко впевнений, що лише введення автоматичного контролю за дотриманням технологій дасть об’єктивну інформацію про шкоду, яку завдають навколишньому середовищу такі підприємства. Тому, за словами голови комітету, вони й вирішили ініціювати прийняття закону «Про Національний екологічний фонд».

— Я сподіваюся, — зазначив голова облдержадміністрації Володимир Березовський, — наша спільна робота з профільним комітетом Верховної Ради стане важливим кроком на шляху удосконалення чинного природоохоронного законодавства, сприятиме пошуку балансу інтересів регіону й центру у вирішенні цих надзвичайно важливих для всіх нас питань.

 

Запорізька область.