Денне та вечірнє засідання 25 листопада

Народні депутати підтримали законопроекти про внесення змін до законів «Про охорону праці» (щодо праці інвалідів), «Про електроенергетику», постанову за інформацією Кабінету Міністрів про підготовку до роботи в осінньо-зимовий період 2003—2004 років об’єктів теплопостачання та експлуатації тепломереж.
Необхідну кількість голосів набрав і закон «Про прийняття Статуту Продовольчої та сільськогосподарської організації ООН (FAO)». Членство в цій організації дасть можливість включити Україну до світової інформаційної мережі, поліпшити інвестиційний клімат, а також ефективніше просувати нашу продукцію на світові аграрні ринки.
Парламентарії не підтримали проект закону про внесення змін до Закону України «Про перелік об’єктів права державної власності, що не підлягають приватизації» та проект постанови «Про затвердження державної програми розвитку інноваційних напрямів індустрії моди до 2010 року». На вечірньому засіданні народні обранці визначили розмір мінімальної зарплати.
У своєму виступі Перший віце-прем’єр-міністр Микола Азаров зазначив: якщо аналізувати розвиток економіки країни за останні три роки, то валовий продукт країни зростав у середньому на сім відсотків щорічно, а розмір мінімальної заробітної плати підвищувався за цей самий період майже вдвічі. Проте не здійснювалося відновлення міжпосадових співвідношень. Це спричинило чимало нарікань з боку висококваліфікованих працівників. А тому Микола Азаров запропонував з 1 грудня нинішнього року встановити розмір мінімальної зарплати 205 грн. на місяць, а з 1 березня наступного року відновити міжкваліфікаційне співвідношення в оплаті працівників бюджетної сфери. Згодом пропонується розмір мінімальної зарплати підвищити до 237 грн. шляхом здійснення доплат тим працівникам, заробітна плата яких менша від цього рівня.
Парламентарії, представники опозиційних фракцій, які вщент розкритикували законопроект, спробували заблокувати трибуну ВР. Та Володимир Литвин поставив на голосування проект постанови про неприйнятність змін до Закону України «Про Державний бюджет України на 2003 рік», але за нього проголосувало лише 204 народні депутати. Натомість парламентарії підтримали законопроект, згідно з яким з 1 січня 2004 року розмір мінімальної заробітної плати становитиме 205 гривень на місяць, з 1 листопада 2004 року — 237 гривень на місяць.