Стрічають по одежі... І ця одежа часто-густо стає не просто візитною карткою людини, а й невід’ємним атрибутом його професійної діяльності й особистої безпеки. Йдеться не про смокінг і сукню з декольте, а про повсякденний гардероб людей, чия робота так чи так пов’язана з небезпекою, з ризиком для життя. І щоб звести цей ризик до мінімуму, ірпінське науково-виробниче підприємство «Темп-3000» пропонує спецодяг індивідуального захисту.

Сталевий початок

У комплектах бронезахисту, виготовлених на підприємстві, виконують миротворчу місію наші військовослужбовці в Іраку. Для того, щоб упоратися із замовленням Міноборони в строк, цього літа «Темп» працював у три зміни. Саме тоді в директора НВП Юрія Євтушенка народився син. Але батько місяць навіть не міг узяти спадкоємця на руки, тому що виготовлення пулезахисних касок на основі тканини «Кевлар» пов’язане з фенолами...

Засобами індивідуального захисту Юрій займається понад десять років. У середині 80-х він працював на Київському заводі імені Антонова технологом. Сам Євтушенко механік за фахом. Тоді на заводі було відкрито дослідний цех із виробництва кераміки, яка йшла на бронежилети. Молодому фахівцю така тематика видалася привабливою — це і спілкування з Академією наук, і причетність до подій в Афганістані (вироби з керамічною основою виготовляли для обмундирування наших воїнів-інтернаціоналістів), та й непогано платили як на ті часи. До 90-го року змонтували обладнання, запустили виробництво. Та тут — розвал Союзу, і те, що створювалося ударними темпами впродовж трьох років, згорнули дуже швидко.

Тоді Євтушенко вирішив продовжувати працювати на спецмоду самостійно. Він поїхав до Москви і заявив, що може замість титанової каски робити сталеву. Ця заява була актуальна. Тому що титан тоді став напівкоштовним металом і собівартість шолома з нього стала дуже дорога.

У 1991 році Юрій брав участь у створенні виробу «Сфера» — сталевий варіант каски. Здали її на центральну збройову базу МВС у Москві. Товар довго не хотіли приймати. У столиці дивувалися, як може якесь невідоме українське мале підприємство виконувати... держзамовлення. Каска виявилася на 100 грамів важче, але втричі дешевше. Саме це зацікавило Москву, і Євтушенко дали рік попрацювати на спецзамовленні.

Бронежилет як розкіш для ширвжитку

Нині Юрій Євтушенко очолює добре налагоджене виробництво спеціального одягу і засобів індивідуального захисту. Тут експериментують із спеціальними тканинами, моделюють спецодяг, перевіряють його на міцність і безпеку, шиють. Основне швейне виробництво розташоване в Богуславі — «Богуславський текстиль». А в Ірпені розробили технологію виробництва балістичної, куленепробивної тканини, щоправда, на основі імпортної нитки (її випускають лише голландці та американці).

Серйозною науковою розробкою вважають фахівці блоки суцільно спікливої кераміки. Їх можна застосовувати не лише як захисну основу спецодягу (утримує кулі з відстані 10 метрів), а й як непробивну обшивку для автотранспорту. На науково-виробничому підприємстві постійно модернізують уже наявні зразки. Так, бронесталева вставка у бронежилет, в якому ходить нині наш іракський контингент, важить 10 кг, а комплект спецобмундирування (каска+жилет) — 11,5 кг. Ще кілька років тому військовослужбовцю для захисту доводилося носити на собі 16 кг.

Сьогодні на «Темпі-3000» і на фабриці «Богуславський текстиль» виробляють тканини (приблизно 20 артикулів) і форму для силових структур. Асортимент на будь-який смак цінителів спецмоди. Це і камуфляжні костюми — літні і зимові варіанти різних кольорів: від пісочного до «лісового», — і жилети для спецпідрозділів МВС, СБУ, ВС, інкасаторів.

Мою увагу привернула досить респектабельна жилетка в класичному стилі. Вона пасувала б до ділового костюма. З’ясувалося, ця модель спеціально розроблена для бізнес-класу, точніше, для захисту життєво важливих органів ділових людей. Схоже, нині ця деталь чоловічого туалету мала б таку само популярність у бізнесменів, як і малинові піджаки років десять тому. Але, на жаль, поки що ділова людина в нашій країні не може купити собі такого засобу самозахисту.

Дотепер не доведено до завершення сертифікацію цього виробу. На законодавчому рівні така мода ще не затверджена для ширвжитку. Поки що це лише зразок дослідного виробництва, який виставляє український виробник на міжнародних виставках.

Мрія Юрія Євтушенка — вийти на подіум цивільної моди. Ця ніша на вітчизняному ринку практично вільна, а попит на камуфляжну моду серед мирного населення досить високий. Можливо, саме ірпінський «Темп» стане законодавцем вітчизняної моди а-ля мілітарі й налагодить камуфляжне виробництво для широкої торгової мережі.