На прес-конференції Голова Верховної Ради Володимир Литвин намагався спрогнозувати розвиток подій в Україні.

Закриті списки: голосування наосліп
У парламенті знайдеться 250 голосів на підтримку законопроекту про пропорційні вибори народних депутатів, заявив Володимир Литвин. І про такі вибори, за його словами, можна казати вже як «про доконаний факт».
Глава парламенту зазначив, що за цей документ, крім опозиції, можуть проголосувати фракції СДПУ(О), НДП, АПУ. І хоча сама система пропорційних виборів поки що невідома, проте, переконаний Володимир Литвин, компромісне рішення треба знайти, «щоб не перетиснути когось через коліно».
Водночас Литвин критично ставиться до виборів за «закритими» партійними списками і сказав, що він підтримує демократичні вибори, коли виборці голосуватимуть не лише за список, а й за конкретну особистість. Тоді «партія буде зацікавлена в яскравих особистостях, а яскраві особистості будуть зацікавлені в партіях».
Політичні партії
Володимир Литвин проти позбавлення реєстрації політичних партій, які не брали участі й не перемагають у парламентських перегонах двічі поспіль. «Для того, щоб партія завоювала серця виборців, має пройти не один десяток років», — переконаний глава парламенту. А ще деякі політичні партії, можливо, не ставлять за мету працювати в парламенті, а намагаються активізувати роботу в органах місцевого самоврядування. Отже, зазначив Голова ВР, участь у виборах до законодавчого органу не має бути абсолютизована.
Вибори Президента
Їхнє проведення, на переконання глави парламенту, —буде складним, якщо не вдасться здійснити політичну реформу. Він зазначив, що на цій сесії треба ухвалити рішення з політичної реформи. І якщо воно не буде прийнято за основу, протистояння в парламенті буде «забезпечене і надалі».
Володимир Литвин «не бачить логіки» в тому, щоб обирати президента на два роки (одним із законопроектів змін до Конституції пропонується вибори президента провести наступного року, а після виборів нового парламенту в 2006 — обрати нового главу держави парламентом). Проте, за його словами, все залежатиме від того, хто стане гарантом Конституції. Якщо це буде «сильна і вольова особистість, вона знову внесе зміни до Основного Закону і все стане на свої місця».
Водночас, на переконання Голови ВР, політичній реформі заважають рейтинги кандидатів на президентську булаву і пропозиції в проекті змін до Конституції про позбавлення депутатського мандата парламентаріїв за вихід із фракції.
Бюджет
Політичною боротьбою з економічним забарвленням охарактеризував глава парламенту конфлікт у бюджетному комітеті. Проте в підсумку країна матиме збалансований бюджет на наступний рік. За його словами, треба прийняти прозорий головний фінансовий документ країни, особливо в частині видатків.
Сумісники
Глава парламенту заявив, що ставитиметься до них відповідно до закону. Зокрема, вимагатиме у суді позбавлення міністра Кабміну Анатолія Толстоухова депутатських повноважень. Водночас глава парламенту сказав, що «особисто не хотів би» цього робити, бо працював з Толстоуховим і з депутатами його фракції в одній команді на виборах. Він додав, що останнім часом деякі політичні сили зацікавлені в розпаді фракції народних демократів і тиснуть на фракцію НДП, щоб «поставити на місце» її керівника Валерія Пустовойтенка.
Стосовно Геннадія Васильєва, який минулого тижня став Генеральним прокурором, В. Литвин висловив переконання, «що з цим проблем не буде, і Г. Васильєв найближчим часом напише заяву про складення з себе депутатських повноважень».
Голова ВР також зазначив, що не можна штучно ділити Верховну Раду і підтримувати у такий спосіб протистояння в ній, бо «від цього вже всі стомилися, парламент має бути парламентом». Тим паче що під час розгляду економічних та соціальних питань особливих розбіжностей у депутатів немає.