У світі продовжують вшановувати пам’ять жертв голодомору в Україні. Папа Римський Іван Павло ІІ закликав пам’ятати про трагічні сторінки історії, коли «мільйони людей загинули жорстокою смертю внаслідок згубної діяльності ідеології, яка протягом всього XX століття стала причиною страждань і горя в багатьох країнах».
«У день пам’яті національної трагедії Канада разом з Україною і всіма українцями, — про це йдеться в заяві посла Канади Ендрю Робінсона. — Нинішнього року робиться все для того, щоб весь світ дізнався про цю трагедію».
Цього тижня парламент Угорщини одноголосно прийняв постанову щодо 70-ї річниці Голодомору 1932—1933 років в Україні. Вперше в Європі таку постанову ухвалено на рівні законодавчого органу. І самі угорські депутати зізналися, що не пам’ятають такої одностайності у прийнятті рішення, яку продемонстрували і урядові, і опозиційні сили. У постанові, зокрема, йдеться: «Державні Збори з глибоким потрясінням поминають 70-річчя великого голоду в Україні, цю страшну трагедію в історії людства ... і висловлюють солідарність і співчуття угорського народу рідним, нащадкам, а також тим, хто пережив влаштований радянською сталінською системою штучний і спланований голодомор». Постанову ініціювало Державне самоврядування українців Угорщини, очолюване Ярославою Хартяні.