Футбол. Три матчі не забивав у Серії А Андрій Шевченко. Але позавчора наш лідер добре налагодив приціл. Два влучні його удари принесли перемогу “Мілану” у виїзному матчі проти “К’єво” — 2:0. Перший м’яч Шевченка став сотим у чемпіонатах Італії, а другий, зрозуміло, сто першим! Вітаємо Андрія з цією вершиною і бажаємо йому здоров’я, удачі і прекрасної гри за “Мілан” та збірну України. Так тримати!

Засідала чудова сімка
Як відомо, 5 грудня у Франкфурті-на-Майні жереб визначить суперників української національної збірної, з якими починаючи з осені наступного року ми поведемо боротьбу за путівку на чемпіонат світу-2006 у Німеччині. І хоча до старту відбіркових ігор ще достатньо часу, наставник національної збірної України Олег Блохін робить конкретні кроки у справі організації підготовки. Робота у тренерському штабі не припиняється. Після товариської зустрічі з Македонією тренери національної команди побували на багатьох матчах з участю українських і зарубіжних клубів, де грають можливі кандидати до збірної.
А оце днями до Києва запросили тренерів сімох колективів вищої ліги, за які виступають кандидати до національної збірної. З різних причин столицю не змогли відвідати Бернд Шустер та Євген Кучеревський. Пан Блохін провів конструктивну розмову з Семеном Альтманом, Олексієм Михайличенком, Олександром Севідовим, Мироном Маркевичем та В’ячеславом Грозним.
— Ми навмисне викликали не всіх наставників елітного дивізіону, — сказав Олег Володимирович прес-службі ФФУ. — З’являться кандидати в інших командах, будемо запрошувати їхніх тренерів. Не хотілося б відривати від підготовчого процесу наставників, котрі вирішують у національній першості інші завдання.
Клубні тренери, присутні на нараді, відзначили виняткову користь таких зустрічей. Дуже важливо одержати повну інформацію про кандидатів і потенційних новачків національної збірної “з перших вуст”. Тема розмови — тісне співробітництво з тренерами команд вищої ліги, котрі делегують гравців до національної збірної. А пріоритетне питання — необхідність створення і відродження національної збірної.
Олег Блохін підкреслив, що такі зустрічі стануть традиційними. Адже для тренерського штабу важливо мати найсвіжішу інформацію про стан гравців. У перспективі це сприятиме якіснішій підготовці команди. Він також повідомив, що взяв на замітку кількох нових футболістів. Але їхні прізвища поки що не назвав. А от вихованець київського футболу Дмитро Коваленко, який виступає в американській MLS за “Ді. Сі. Юнайтед”, Блохіна не цікавить. Річ у тім, що футболіст подав заяву про надання йому американського громадянства.
Блохін повідомив також, що вже заплановано товариські матчі для нашої команди. Окрім ігор, котрі відбудуться за попередньою домовленістю (зі Словаччиною, Туреччиною та Македонією), збірна України планувала взяти участь ще й у міні-турнірі в Ізраїлі. Однак ФІФА не рекомендує їхати до цієї країни протягом найближчих шести місяців. Утім, планується виступ на одному з турнірів у Єгипеті або Лівії в лютому наступного року.
Однією з головних проблем для української збірної нині Олег Блохін вважає брак кваліфікованих опорних півоборонців. Він також назвав ім’я ще одного свого помічника. До Андрія Баля, Олега Кузнецова та Юрія Роменському приєднався ще й Семен Альтман — наставник одеського “Чорноморця”. Безперечно, це мудре рішення. А ми сподіватимемося, що тренерський штаб збірної, вкомплектований авторитетними фахівцями, працюватиме злагоджено і головне — результативно.
Лише результати
Кубок країни. 1/4 фіналу. “Таврія” (Сімферополь) — “Дніпро” (Дніпропетровськ). 1:2 (перший матч — 1:4). 4 200 глядачів. Голи: Іонаїдзе, 47 — Михайленко, 22, Шелаєв, 37.
“Сталь” (Алчевськ) — “Шахтар” (Донецьк). 0:0. 9 500. Повторний матч відбудеться завтра.
У стані суперників
Італія. “Інтер” — “Реджина”. 6:0 (Каннаваро, 33, Мартінс, 43, ван дер Мейде, 49, Фарінос, 59, Круз, 65, Вієрі, 75). Англія. “Бірмінгем” — “Арсенал”. 0:3 (Люнгберг, 4, Бергкамп, 80, Пірес, 88). Хорватія. НК “Осієк” — “Динамо” (Загреб). 3:2 (Милорадович, 24, Любоєвич, 26, Юкич, 77 — Кранчар, 43, Седлоскі, 89). На 90-й хвилині Кранчара було вилучено з поля.
В. Б.