ЗАЯВА
фракції Соціалістичної партії України у Верховній Раді України 19 листопада 2003 року
У ніч з 10 на 11 листопада спалено хату першого секретаря Новопсковського РК СПУ Луганської області. Ця пожежа — зловісний відсвіт від злочинного режиму — спалено хату людини, котра безстрашно захищає селян: їхні права на землю, волю, правдиве слово, нормальне людське життя.
Пожежа в нашому спільному домі уже стала буденним явищем — палять хати, людські долі, майбутнє держави. Пожежу перекинуто на свободу слова — режим вкотре намагається «спалити» народну газету «Сільські вісті».
18 листопада голова Державного комітету України у справах національностей та міграції Геннадій Москаль запропонував делегатам Асамблеї національних меншин (і протягнув у напівпорожньому залі — присутніх було 10 відсотків делегатів) звернення до Президента про закриття газети «Сільські вісті» нібито за розпалювання міжнаціональної ворожнечі.
Газета ніколи не займалася такими провокаціями. В її матеріалах насправді було і є розважливе обговорення гострих проблем, що нагромадилися в економічному, соціальному, політичному і духовному житті народів України, проблем, які потрібно вчасно вирішувати, використовуючи й інформаційний простір.
Ми розуміємо, що звернення асамблеї — не витвір Г. Москаля, воно ініційоване ззовні: це зловісне яйце, знесене на Банковій, а його стратегічна мета — перед виборами Президента знищити всю опозиційну пресу. Не випадково здійснення цього реакційного плану починається із «Сільських вістей» як наймасовішого, найчеснішого і найавторитетнішого видання об’єднаної опозиції. Йдеться про те, що об’єднана опозиція —весь народ України. Йому кучмівський режим і прагне закрити рота. Для цього мобілізовано невідомий позитивними діями антифашистський комітет, суд, а тепер ще й Асамблею національних меншин, щоб всіх нацькувати на опозиційну пресу.
На місцях режимом дано вказівку зривати передплату на газети «Товариш» та «Сільські вісті». Так Банкова хоче вкотре реалізувати злочинну спробу розправитися з «неслухняною» пресою. Але «спалити» газети, знищити останні плацдарми свободи слова не вдається нікому.
Ми віримо, що скрізь — і в комітетах, і в асамблеях, і в судах, і в місцевих адміністраціях, установах «Укрпошти» є розумні чесні люди, які не захочуть стати співучасниками злочинів. І вони, і ті, хто змушує їх до протиправних дій, мають пам’ятати: за злочинства невідворотно доведеться відповідати кожному зокрема.
Соціалістична партія України звертається до читачів «Сільських вістей», до всього українського народу: захистімо народний часопис від злочинного режиму, станьмо пліч-о-пліч на захист свободи слова.
Ми вимагаємо від Комітету Верховної Ради України з питань свободи слова та інформації негайно розглянути ситуацію, яку навколо «Сільських вістей» нагнітає влада, і забезпечити газеті нормальне життя.
Ми звертаємося до всіх партій і фракцій: станьте на захист «Сільських вістей!». Пам’ятайте, якщо ви промовчите сьогодні, режим завтра розправиться і з вашими виданнями. І з вами також. Не дайте «спалити» «Сільські вісті». Пам’ятайте: в пожежі горить усе!
Олександр МОРОЗ, керівник фракції.