ЗАЯВА
фракцій блоку «Наша Україна», Комуністичної партії України, Соціалістичної партії України та блоку Юлії Тимошенко
Ми, представники опозиційних депутатських фракцій у Верховній Раді, стурбовані намірами Кабінету Міністрів України вкотре обібрати й без того обікрадений, знедолений народ України.
У травні минулого року під тиском опозиції Верховною Радою України прийнято закон, який однозначно визначає: «з 1 січня 2003 року розмір мінімальної заробітної плати 185 гривень на місяць, а з 1 грудня 2003 р. — 237 гривень на місяць». Нині Кабінет Міністрів, брутально нехтуючи цим законом, намагається протягти через Закон України «Про Державний бюджет України на 2004 рік» зменшення мінімальної зарплати з 1 січня 2004 до 205 гривень, а введення розміру 237 грн. — лише з листопада 2004 року.
Для Кабінету Міністрів, як слухняного інструмента Банкової, пограбування людей — явище звичне. Влада, вкравши в народу хліб торішнього врожаю, потім так само за безцінь видерши урожай цього року, створила вибухонебезпечну цінову ситуацію в Україні. Ще не вщухли трибунні запевнення високих посадовців про державну інтервенцію на ринок хліба, котра не допустить гонки цін на хліб та хлібопродукти, як ціни, не питаючи державних брехачів, різко пішли вгору. Сьогодні вже в усіх регіонах представники влади офіційно заявили: ціни зросли на 30—130 відсотків і їхнє підвищення в майбутньому обґрунтоване і невідворотне, себто, відбувається «стабілізація» цін.
Більшість українців і так живуть надголодь. Дистрофія в Україні стала головною причиною багатьох і багатьох хвороб наших співвітчизників. Голод, занісши чорну сокиру, стоїть за спиною уже мільйонів людей — нема грошей.
Зростає квартплата. Зубожілі люди змушені продавати житло і переселятися в нетрі. Збільшення плати за комунальні послуги спричиняє те, що люди живуть в холодних помешканнях, часто без газу і світла.
Зростають ціни на енергоносії, приватизовані та неконтрольовані обленерго з людиноненависницькою жадібністю наганяють ціни на електроенергію, дорожчає проїзд в транспорті. Люди в розпачі. Вони з усіх сил чекають 1 грудня з надією на підвищення мінімальної зарплати, щоб якось вижити. І в цей час так цинічно пропонувати обдурити їх — не здійснити законного підвищення мінімальної зарплати — може лише уряд, який усіма моральними якостями, зневажливим ставленням до свого народу відповідає моральному рівневі Президента України і цілковито служить олігархам, котрі якраз і не хочуть платити зароблене людям.
Ми розуміємо, що олігархам і їхній владі вигідно тримати народ у злиднях — тоді він, наляканий голодом, думає не про владу, а про хліб. Ми розуміємо, що олігархічним кланам потрібні ці десять місяців недоплати народові, щоб прихопити гроші для злочинних махінацій на виборах. Саме з цієї причини в бюджеті-2004, який після першого читання збільшено на 2,5 мільярда гривень, особливо щедро підживлено вугільну промисловість, будівництво шляхів та інші статті, в яких зацікавлені олігархічні капітали та з яких найлегше буде «витягти» гроші для фінансового забезпечення злочинних намірів влади під час виборчої кампанії.
Об’єднана опозиція не може дозволити владі безкарно знущатися над людьми.
Ми заявляємо: закони треба не лише приймати, але й виконувати. Уряду — у перше чергу! Ми не допустимо маніпуляцій з бюджетом-2004: мінімальна заробітна плата з 1 грудня 2003 року має становити ту суму, яка передбачена законом, — 237 гривень.
Ми закликаємо всі фракції Верховної Ради України підтримати нас. Ми з вами спільно приймали Закон України «Про встановлення розміру мінімальної заробітної плати на 2003 рік». 237 гривень на місяць з 1 грудня 2003 року — цю заробітну плату пообіцяли людям ми з вами. Не дозволяйте ні Президентові, ні урядові маніпулювати вашими рішеннями. Інакше ви остаточно втратите не лише довіру народу, з вами не рахуватиметься і влада.
В. ЮЩЕНКО, О. МОРОЗ, П. СИМОНЕНКО, Ю. ТИМОШЕНКО.