Парламентська більшість успішно розблокувала роботу Верховної Ради і обрала не тільки Генерального прокурора України, а й Першого заступника Голови ВР. Геннадій Васильєв, який раніше обіймав цю посаду, став головним законником країни, а в крісло Першого заступника глави парламенту повернувся член фракції КПУ Адам Мартинюк.
Нова конфігурація політичних сил у сесійній залі дала змогу прийняти низку законопроектів. Понад те, у зв’язку з цим дехто з оглядачів висловлює упевненість щодо успішного завершення політичної реформи. Проте водночас постають і деякі запитання.
Скажімо, продовження законотворчої діяльності народних обранців збіглося з першою річницею коаліційного уряду, який очолив Віктор Янукович. Крім того, минулого четверга відбулося об’єднання фракції «Регіони України» з депутатською групою «Європейський вибір». Щоправда, цей крок викликав різні тлумачення наших колег. Зокрема, дехто з них прогнозує ослаблення позицій Першого віце-прем’єр-міністра Миколи Азарова, з іменем якого пов’язувалася діяльність групи «Європейський вибір».
Тим паче що деякі представники більшості, зокрема об’єднані соціал-демократи, вважають, що більшість не дотримується спільних домовленостей, і погрожують вийти з її складу. Безперечно, питання може загостритися, оскільки, як повідомив на прес-конференції міністр Кабінету Міністрів Анатолій Толстоухов, більшості і уряду необхідно найближчим часом підписати угоду, що «визначала б завдання їхнього співробітництва» на 2004 рік.
Саме тому, напевне, Прем’єр-міністр України Віктор Янукович пішов ще далі і пропонує укласти угоду між усіма учасниками президентських виборів та політичного процесу загалом. Бо подих президентських перегонів стає дедалі відчутнішим.