85-тисячного пацієнта зробили зіркішим у Кримському республіканському центрі реабілітації зору, який створив і очолив відомий на півострові й далеко за його межами офтальмолог-винахідник, доктор медичних наук, лауреат премії АРК Леонід ДЕМБСЬКИЙ.

 

Подалі сховаєте окуляри

Унікальний не лише в Україні Центр обстеження і повернення зору допоміг відмовитися від окулярів не тільки кримчанам, а й людям з вадами зору з усієї України, близького і далекого зарубіжжя, понад 70 відсотків з яких діти і підлітки. За 11 років роботи команда Дембського домоглася того, що коефіцієнт корисної дії ефективної технології індустріальної системи охорони здоров’я став загалом утричі, а в деяких галузях — увосьмеро результативніший, ніж там, де досі лікують ортодоксальними методами. Найрізноманітніші очні хвороби тут діагностують і лікують цілим арсеналом прогресивних методів, детально враховуючи стан здоров’я пацієнта.

Усе це завдяки створеному Леонідом Костянтиновичем дружному гурту ентузіастів-професіоналів, які вивчили систему охорони зору 22 держав. На базі центру невпинно створюють і широко впроваджують якісно нові апарати і тренажери, що дають можливість найефективніше лікувати всі вади зору. Невтомний Дембський відкрив тут і оригінальний комп’ютерний комплекс, де дітей лікують у процесі гри, кабінети правильного харчування, нормалізації обмінних процесів у організмі, дієтотерапії, корекції постави... Популярні й тренажери для зняття втоми очей — астенії, східні нетрадиційні методи профілактики захворювань, біо-, квітко-, фізіотерапія, лазерна стимуляція та низка інших ефективних методів повернення і плекання здоров’я. Ефективно сприяють виліковуванню і оздоровленню людей відкриті Леонідом Костянтиновичем напрями профілактичної медицини.

А скільки зусиль віддає колектив величезній лікувально-профілактичній роботі! Зокрема, у школах та дитсадках найвіддаленіших глибинок півострова, куди дістаються бригади Дембського, сумлінно виконуючи впродовж багатьох років крайову програму «Діти Криму». Розроблена тут схема регіональної офтальмології дає змогу охопити всього трьома висококласними лікувальними закладами — в Сімферополі, Ялті й Керчі — увесь півострів. Так економлять і без того мізерні кошти, що раніше витрачали на утримання дрібних стаціонарів мікрохірургії ока.

Життя — на волосині

— Пишаємося тим, що всі ці роки, навіть коли колективу було найважче, ціна за наше лікування залишалася максимально низькою, — зауважує Леонід Костянтинович. — Це ще й тому, що 50 відсотків заробляли самі в рамках державного госпрозрахунку, а ще половину отримували як дотацію від держави. За рахунок гуманної політики колективу й індустріального методу ціни в нас і нині найнижчі в країні. Як можемо стримуємо їх зростання навіть тепер, коли нас днями позбавили державної фінансової допомоги, перекинувши кошти на болючіші точки нашої жебрачки-медицини. Тож сьогодні за 15-денний (повний) курс лікування (15 годин інтенсивного оздоровлення на досконалих апаратах) пацієнт сплачує ледь за 100 гривень. Гадаємо, сума прийнятна. Адже здоров’я того варте. Ще 300 грн. мали платити ті, кого діагностували московські фахівці за обстеженням волосся. З’ясовується, саме волосина може розказати про здоров’я людини чимало — принаймні за 30 пунктами. Так-от, на третину дешевше і набагато швидше цей діагноз ставлять київські фахівці. Звісно, учням нашої підшефної сімферопольської середньої школи № 22, де вчаться діти із слабким зором, багатьом іншим категоріям земляків повертаємо зір і здоров’я безплатно. Безоплатні консультації і для більшості місцевих пацієнтів.

Конвеєр ефективної діагностики і лікування косоокості, короткозорості, функціонального недорозвинення сітківки, астигматизму та багатьох інших захворювань очей працює потужно і безвідмовно.

Профілактика буття

Однак, хоч як дивно, відомий Центр Дембського і досі лишається збитковим підприємством, бо як державний заклад на господарській основі змушений таки поволі збільшувати вартість лікування, щоб не стримувати запровадження бодай головних новинок, що зцілюють. Адже саме тут створили ще й першу в нашій країні нову власну школу-лабораторію з підготовки висококласних фахівців — оптимальну модель організації навчально-експериментальної і клінічної мікрохірургії ока «Крим-мед-дидактик». Для неї після вивчення передового досвіду Англії та Австрії Леонід Дембський, котрий щасливо поєднав таланти медика і вченого, організатора й інженера-винахідника, обладнав сучасну навчальну операційну мікрохірургії ока з унікальним мікроскопом, новітніми технологіями.

Проблему підготовки хірургів вирішив тренінговим навчанням студентів на моделях ока. Старшокурсники кафедри очних хвороб Кримського державного медичного університету ім. Георгієвського стають тут членами науково-офтальмологічного товариства, куди приїздять вивчати досвід і ділитися ним відомі фахівці Києва і Одеси, Львова і Харкова, країн близького і далекого зарубіжжя. А самого Леоніда Дембського колеги називають двічі доктором. Адже вчений ступінь доктора медичних наук він одержав за дисертацію про організацію первинної офтальмологічної допомоги дітям і підліткам саме як організатор охорони здоров’я — єдиний на півострові. Перша назва його наукової праці — «Соціальна гігієна і організація охорони здоров’я», друга — «Очні хвороби».

— Допомогло глибоке вивчення валеології, досвіду «профілактики життя» академіка Андрія Сахарова, який відкрив страшну зброю, а тоді все життя боровся за те, щоб людство усвідомило її небезпеку, стало мудрішим, — каже Леонід Костянтинович.

Сватають професора закордони

Створену в Криму систему лікування людей з ослабленим зором фахівці багатьох країн світу вже визнають як значну віху в сучасній офтальмології, принципово нову модель індустріальної медицини ХХІ століття, а автора переманюють працювати на інших континентах. Проте попри численні буденні негаразди від нашої бідності всі звабливі й привабливі у науковому й фінансовому сенсі пропозиції виїхати за кордон, де його вважають світилом (особливо рясні з Канади, Нідерландів і Німеччини), вчений відхиляє без обговорення, бо глибоко переконаний, що потрібний нині саме землякам, співвітчизникам, яких постійно закликає своїм прикладом, словом і ділом теж творити добро ближнім, сподіватися на власні сили і хист, жити власним розумом і мати самоповагу.

— Роботи вистачає від світання до смеркання, адже треба в рідній країні ширше розповсюдити, зробити найефективнішими наші технології діагностики і лікування людей з ослабленим зором та різними хворобами очей, — каже Леонід Дембський. — Щоб дедалі більше вчорашніх малих і дорослих пацієнтів, пройшовши тут курс лікування, подалі ховали окуляри і знову чітко бачили світ у всіх кольорах веселки.

Крим.