Років десять тому споживчу кооперацію деякі “реформатори” поквапилися оголосити відмираючим пережитком соціалізму, а тим часом в усьому світі вона розвивається, виконуючи не лише економічну, а й соціальну функцію. У цьому переконалися учасники Генеральної асамблеї Міжнародного кооперативного альянсу, що відбулася недавно в столиці Норвегії.
— Розмах кооперативного руху вражає, — каже голова правління Харківської облспоживспілки В’ячеслав Близняк, — особливо якщо врахувати, що в роботі асамблеї взяли участь делегації 86 країн світу з усіх континентів. До кооперативного руху залучено майже 800 мільйонів жителів планети.
Приємно вражають успіхи кооператорів Європи. Хоча був період, коли в тій же Швеції кооперація працювала зі збитками. Але там зуміли вчасно позбутися “баласту”, зосередили увагу на таких прибуткових напрямах, як створення великих оптових баз, супермаркетів. У результаті шведи нині лідирують у Європі за рівнем розвитку кооперації і пропонують свою фінансову допомогу іншим країнам. До речі, цей досвід передових технологій торгівлі сьогодні успішно використовують кооперативні організації Криму, Рівного, Тернополя та інші.
У ногу з кооператорами України йдуть і харків’яни. На всеукраїнському семінарі в Харкові жвавий інтерес колег викликали багато напрацювань щодо відродження кращих традицій харківської кооперації. В’ячеслав Близняк каже, що в Боровському, Балаклейському, Близнюківському та деяких інших районах відновлюють роботу ще недавно закриті магазини. “Причому ми прагнемо до того, щоб вони стали не просто торговельними точками, але водночас і заготівельними пунктами, і місцем дозвілля — з цією метою створюємо при магазинах безплатні чайні столи, кооперативні бібліотечки, дитячі майданчики. Ці маркетингові прийоми вже випробувані практикою і у нас, і за рубежем — досить згадати той же “Макдональдс” з його такою привабливою для дітей і дорослих атмосферою вічного свята”.
При цьому для “безперспективних” селищ у 20—30 дворів, де залишилися лише пенсіонери, споживча кооперація є нині єдиною структурою, що постачає товари першої необхідності, приймає сільгосппродукцію в обмін на гроші. Вигоди від такої “монополії” небагато, але закрити ці торговельні точки означало б залишити старих людей без найнеобхіднішого. А таких магазинів на Харківщині не десяток і не два, а більш як чотириста. Піде звідти кооперація, і село остаточно загине.
Ще торік харківська споживча кооперація працювала зі збитками. За дев’ять місяців нинішнього року прибуток становить півмільйона гривень. Від успішної роботи кооперації виграє і держава — до бюджетів усіх рівнів перераховано понад 10 мільйонів гривень. А в цілому державний бюджет України з початку року від кооперативних відрахувань поповнився більш як на 330 млн. грн.
Якщо з продуктами в сільській місцевості нині особливих проблем немає, то асортимент промислових товарів досить бідний. А про сферу послуг і говорити нічого — чи багато ви бачили в селах перукарень або майстерень з ремонту радіо- чи телеапаратури, холодильників, пральних машин, взуття тощо? Перспективні плани харківських кооператорів — розширення продажу товарів складного технічного асортименту, будівельних матеріалів, літератури, продаж товарів у кредит, відкриття комп’ютерних центрів і навіть надання послуг з підключення до мобільного зв’язку.
— Однак споживча кооперація сьогодні має потребу в державній підтримці, — каже В. Б. Близняк. — Ми не просимо дотацій: споживча кооперація — бюджетоутворююча система. Але, на мій погляд, потрібна відповідна нормативна база, котра, як у Росії і країнах Заходу, працювала б на розвиток кооперації, а також необхідна допомога влади в поверненні дуже прибуткових кооперативних ринків та інших торговельних підприємств, що за потурання недбайливих керівників були свого часу незаконно відчужені. Так, ігноруючи закони “Про споживчу кооперацію”, “Про власність”, депутати Чугуївської міськради прийняли в муніципальну власність ринок, що належав облспоживспілці. Директор цього прибуткового торговельного об’єкта піднесла його “батькам міста”, що називається, на блюдечку, і жодну із сторін не засмутив той факт, що найманий робітник не має права вирішувати такі питання без згоди власників. Відновила справедливість лише судова влада: господарський суд Харківської області задовольнив позов облспоживспілки і скасував рішення міськвиконкому про організацію нового міського ринку на місці існуючого, ще раз нагадавши, що за законом кооперативна власність недоторкана і перебуває під захистом держави. Проте законодавство вимагає істотних доробок.
Споживчій кооперації України сьогодні нелегко, але за підтримки представників усіх галузей влади система зробить свій гідний внесок у розвиток аграрного сектора економіки, якісно поліпшить обслуговування тих, заради кого 1866 року в Харкові було “винайдено” унікальну систему товарообміну — споживчу кооперацію.
Харків.