Кременчуцько-Комсомольський регіон — індустріальний центр не лише Полтавщини, а, отже, від діяльності розташованих вздовж Дніпра промислових підприємств потерпає й навколишнє середовище. Саме тому Комітет Верховної Ради України з питань екологічної політики, природокористування та ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи спільно з постійною комісією Полтавської обласної ради з питань екології та раціонального природокористування провели тут виїзне засідання, щоб не тільки глибше вивчити проблеми, а й напрацювати заходи з поліпшення ситуації.

Учасники засідання — народні депутати України, депутати місцевих рад, науковці, представники владних структур і громадськості — відвідали, зокрема, село Пронозівка Глобинського району, де оглянули понівечену вітряно-водною ерозією берегову зону Кременчуцького водосховища, зустрілися з місцевими жителями.

Загалом на Полтавщині за сорок років експлуатації рукотворного моря 52 кілометри берегової лінії поруйновано, втрачено майже тисячі гектарів земельних угідь. В селах Липове, Шушвалівка, Мозоліївка, Пронозівка, Васьківка, Максимівка, селещі Градизьк у воду скочуються навіть житлові будинки та підсобні приміщення. Для капітального укріплення лише одного кілометра берега необхідно щонайменше один мільйон гривень, а за три останні роки з державного та місцевих бюджетів виділено лише трохи більш як мільйон... У селі Бондарі, що в Кременчуцькому районі, де розміщений ставок-випарник одного з підприємств, сталося забруднення водоносного горизонту нафтопродуктами, фенолами, іншими хімічними речовинами, через що мешканці навколишніх сіл змушені десятиліттями користуватися привізною питною водою. І хоча до села прокладено 15-кілометровий водогін, він не експлуатується з причини відсутності доброякісного джерела... Велике екологічне навантаження від промислової діяльності ВАТ “Полтавський гірничо-збагачувальний комбінат”, яке може призвести до виникнення непередбачуваних ситуацій і екологічних катастроф. Чималі екологічні проблеми постають повсякденно і перед мешканцями міст Комсомольська та Кременчука.

Прийняті комітетом рішення мають сприяти дотриманню вимог природоохоронного законодавства, поліпшенню екологічної ситуації регіону загалом.

Полтавська область.