Нова норма: Верховна Рада ухвалила Кримінально-виконавчий кодекс України (далі — КВК).
Це ознаЧаЄ, що по-новому законодавчо врегулювано порядок відбування покарання, у тому числі таких його видів, як штраф та позбавлення права обіймати певні посади або вести певну діяльність. (Ці покарання призначаються і як основні, і як додаткові).
За КВК (ст. 26) засуджений зобов’язаний сплатити штраф у місячний термін після набрання вироком суду законної сили і повідомити про це відповідний суд, представивши документ про сплату штрафу.
Якщо в зазначений термін засуджений добровільно не сплатив визначений йому судом штраф, застосовується механізм примусового стягнення такого штрафу. Це здійснює Державна виконавча служба на підставі виконавчого листа, виданого судом, який виніс вирок.
У разі, коли засуджений не має можливості сплатити повний розмір штрафу, суд може замінити несплачену суму громадськими або виправними роботами.
Регламентуючи порядок виконання такого покарання, як позбавлення права обіймати певні посади або вести певну діяльність (статті 30-35 КВК), новий закон установив широке коло обов’язків і самого засудженого, і інших суб’єктів — кримінально-виконавчої інспекції, власника організації, у якій працює засуджений, органів, наділених правом анулювати дозвіл на ведення певного виду діяльності.
Так, засуджений до позбавлення права обіймати певні посади або вести певну діяльність зобов’язаний виконувати вимоги вироку суду, надавати за вимогою кримінально-виконавчої інспекції документи, які пов’язані з виконанням цього покарання, повідомляти інспекцію про місце роботи і проживання чи їх зміну, з’являтися за викликом до кримінально-виконавчої інспекції. У разі неприбуття засудженого без поважних причин його за поданням кримінально-виконавчої інспекції може бути піддано приведенню органом внутрішніх справ. Поважними причинами неявки засудженого до кримінально-виконавчої інспекції у призначений термін визнають документально підтверджені: невчасне одержання виклику, хворобу та інші обставини, що фактично позбавляють його можливості вчасно прибути за викликом.
Понад те, КВК передбачає для засудженого до позбавлення права обіймати певні посади чи вести певну діяльність ще одне істотне обмеження — йому заборонено без дозволу кримінально-виконавчої інспекції виїжджати за межі України.
На кримінально-виконавчу інспекцію КВК покладено обов’язок контролювати додержання вимог вироку суду не лише засудженим до позбавлення права обіймати певні посади або вести певну діяльність, а й власником підприємства, установи, організації або уповноваженим ним органом за місцем роботи засудженого. Це стосується й органу, що має право анулювати дозвіл вести відповідний вид діяльності, який заборонений засудженому. Інспекція має вживати заходів до припинення порушень вимог вироку; вносити подання органу внутрішніх справ для приведення засуджених, які не з’явилися за викликом до кримінально-виконавчої інспекції без поважних причин, організовувати початковий розшук засуджених, чиє місцезнаходження невідоме, та надсилати матеріали до органів внутрішніх справ для оголошення розшуку таких засуджених.
Зі свого боку, власник підприємства, установи, організації (або уповноважений ним орган за місцем роботи засудженого) зобов’язаний, зокрема: не пізніше трьох днів після одержання копії вироку суду звільнити засудженого з посади, яку він обіймає, або від того виду професійної діяльності, права на яку він позбавлений, внести до трудової книжки засудженого запис про те, на якій підставі, на який термін і які посади він не має права обіймати або які види професійної діяльності він позбавлений права вести, та повідомити кримінально-виконавчу інспекцію про виконання вимог вироку.
Якщо власник організації чи уповноважений ним орган не виконає зазначених вимог законів, кримінально-виконавча інспекція надсилає матеріали прокуророві для вирішення питання про притягнення винних посадових осіб до відповідальності згідно із законом.
Органи з правом анулювання дозволу вести певні види діяльності зобов’язані не пізніше трьох днів після одержання копії вироку суду анулювати дозвіл вести той вид діяльності, який заборонений засудженому, вилучити відповідний документ, що надає цій особі право вести певний вид діяльності, і повідомити про виконання вимог вироку суду кримінально-виконавчу інспекцію.
ЗвертаЄмо увагу, що ухилення засудженого від сплати штрафу або від відбування покарання у вигляді позбавлення права обіймати певні посади або вести певну діяльність вважається злочином. За такі діяння згідно зі ст. 389 Кримінального кодексу засудженого може бути покарано виправними роботами на термін до двох років або обмеженням волі на такий самий термін.

ДлЯ довІдки: КВК ухвалено парламентом 11 липня 2003 року. Він набирає чинності з 1 січня 2004 року. З повним його текстом можна ознайомитися у “Голосі України” за 29 серпня ц. р.