Парламентські слухання на тему «Зовнішня політика України як інструмент забезпечення національних інтересів держави: досягнення, реалії і перспективи» взагалі-то не відкрили нічого нового. Як підтвердив Міністр закордонних справ України Костянтин Грищенко, для України «пріоритетом номер один був і залишається Європейський союз».

Проте для справжнього партнерства з Брюсселем Києву просто необхідні «партнерські відносини з США і Росією». «Немає жодних підстав говорити про суперечності цих точок опори України на світовій арені, — підкреслив міністр. — Потрібно лише піклуватися про те, щоб ні в кого не виникало сумнівів у тому, що з цих трьох пріоритетів найбільшим для нас є Європа».

На слуханнях Костянтин Грищенко сказав, що «ми бачимо ЄЕП як засіб реалізації інтересів з відновлення економічних зв’язків із нашими партнерам і принциповий момент у цьому проекті для України — створення зони вільної торгівлі в рамках «четвірки». (Йти далі Київ не збирається. У всякому разі, поки що.)

Нині питання нашої участі в ЄЕП ставлять у залежність від рішення проблеми Тузли, що засвідчив і відповідний указ українського Президента. 

Європі з її інертним мисленням нашу зовнішньополітичну логіку зрозуміти складно. Міністр поскаржився, що багато європейських стратегів сприймають Київ як геополітичну тінь Москви, що має негативний вплив на нашу євроінтеграцію. «ЄС поки що не готовий до прямого визначення України як її можливого члена», констатував К. Грищенко і висловив сподівання, що, починаючи з травня наступного року, ситуація змінюватиметься. А поки що нам потрібно виконувати «домашнє завдання» у вигляді розвитку демократії і ринкової економіки, а також інтеграції у світову економічну систему. «Найважливіше з цих завдань на даному етапі — приєднання України до СОТ, від якого залежить і подальший розвиток діалогу з ЄС», — сказав міністр. Та він уже не нагадував депутатам про те, що графік прийняття законопроектів, спрямованих на здобуття членства в СОТ, зірвано.

Не засмучував з цього приводу колег і голова Комітету ВР у іноземних справах Станіслав Сташевський. Він теж відзначив, що членство в СОТ є для України пріоритетом, важливим і з точки зору економічних інтересів держави, і в контексті євроінтеграції. Стосовно нових проектів, спрямованих на тіснішу інтеграцію країн СНД (зокрема, ЄЕП), С. Сташевський зауважив, що вони — «більше політичні» і потребують ретельного економічного обґрунтування з точки зору національних інтересів України.

Залишається тільки визначити, що таке «національні інтереси». Створюється враження, що в головах наших політиків вони поки не набули чітких обрисів. Утім, деякі депутати під час слухань стверджували, що в Україні абстрактні «національні інтереси» уже давно набули форми чиїхось цілком конкретних гаманців.

Цікаво, що, незважаючи на винайдений у нас же принцип «економізації зовнішньої політики», про економіку під час слухань згадували мимохіть, не обтяжуючи себе наведенням бодай якихось цифр.