Відкоркувавши вдома пляшку щойно купленого марочного вина, відчув неприємний запах. Спробував на смак, підозра підтвердилася — вино заграло. У буфеті університету, де придбав вино, сказали, що у них такого виду в продажу немає. Чека під час купівлі мені теж не видали. Обурений, я повернувся додому, і вирішив шукати справедливість. Тільки де?
Віктор КИРИЛЮК.
Баришівка
Київської області.
Під час продажу алкогольних напоїв продавець зобов’язаний видати споживачеві розрахунковий чек (квитанцію), що засвідчує факт купівлі, з позначкою про дату продажу. Відповідно до п. 27 Постанови Кабінету Міністрів України від 30.07.1996 № 854 «Про затвердження Правил роздрібної торгівлі алкогольними напоями», у разі виявлення недоліків, фальсифікації алкогольних напоїв, продажу неякісних напоїв споживач має право вимагати заміни на аналогічний товар належної якості або на напої іншого виду, марки з відповідним перерахуванням купівельної ціни чи повернення коштів та відшкодування завданих йому збитків. У вашому випадку досить важко довести, що саме у цьому місці ви купували вино, бо відсутній будь-який документ, який би підтверджував купівлю вина.
Та завчасно не засмучуйтеся. За допомогою територіальних управлінь Державного комітету захисту прав споживачів винуватців можна притягнути до відповідальності хоча б за роздрібну торгівлю алкогольними напоями у приміщеннях та на території навчальних закладів, яку відповідно до п. 8 цієї постанови категорично заборонено.
Наталія ХОМЕНКО.