Днями президент Полтавського обласного медіа-клубу Людмила Кучеренко (Калашник) презентувала в Національній спілці журналістів «Білу книгу полтавської журналістики», в якій зібрано документи, думки фахівців, матеріали засобів масової інформації про стан свободи слова та преси в регіоні у 1997—2003 роках.
Більшість полтавських чиновників ще й досі переконує європейську спільноту, що політичну цензуру вигадали опозиційні журналісти. А в офіційних довідках облпресінформу мовиться: «Вся палітра періодики забезпечує практичну реалізацію конституційного права громадян на свободу слова, інформації, демократизм...» Утім, представники четвертої влади вирішили детально написати про «замахи на правду» і «заблоковану совість» деяких чиновників.
За словами Людмили Кучеренко, Полтавщина за рівнем свободи преси посідає 22-е місце в Україні. Опальні журналісти часто потрапляють у поле зору податківців, СЕС, пожежників. Підприємців «попереджають про неефективність» розміщення реклами в опозиційних виданнях.
Звісно, до збірника включено не всі факти тиску на ЗМІ, погроз фізичного знищення і навіть замахів на життя журналістів. Деякі керівники мас-медіа не захотіли «мати неприємності» від влади і не надали матеріали. Втім, видання цікаве й без того і, на переконання упорядників, не поступається детективу.