Депутатський клуб окреслив напрями подальших дій
Сталося це у столиці на звітно-виборних зборах, де, зокрема, обрано нового керівника депутатського клубу «Парламент». Ним став народний депутат України другого скликання перший заступник голови Запорізької облдержадміністрації Микола БАЙРАК . Президент клубу відповів на кілька запитань.
— Миколо Володимировичу, ідея об’єднати народних обранців у своєрідний «клуб за інтересами» цікава. Але як вона допомагає розв’язати проблеми суспільства?
— Погодьтеся, що найбільша радість для людини — це радість спілкування. І, напевно, ті непорозуміння, які бувають у сесійній залі Верховної Ради, багато в чому пов’язані з тим, що мало знаємо один одного, нам бракує часу й можливостей спілкуватися. Саме тому, розвиваючи таку форму неформального спілкування між народними обранцями, ми намагаємося консолідувати депутатський корпус, налаштувати його на доброзичливу конструктивну співпрацю.
Окрім того, наш клуб об’єднує і народних обранців попередніх скликань. Справедливо кажуть, що колишніх депутатів не буває. Адже навіть після закінчення своїх повноважень парламент залишається для них частиною життя, вони цікавляться його роботою та можуть поділитися з нинішніми депутатами корисними думками. У такий спосіб зберігається наступність поколінь і міцнішає інститут парламентаризму, що також надзвичайно важливо.
— А який вигляд має це неформальне спілкування на практиці? Адже професія депутата накладає свій відбиток на людину. Важко уявити народного обранця без краватки і високої трибуни.
— Насправді, депутати такі самі люди, як ми з вами. Серед них є багато цікавих, непересічних особистостей, з якими приємно спілкуватися, котрі мають, окрім політики, несподівані захоплення, таланти. Тож наш депутатський клуб саме і надає можливість парламентаріям під час спільного дозвілля налагодити між собою добрі людські стосунки. Незалежно від того, які партійні квитки вони носять у своїх кишенях. За шахівницею, більярдним столом, на лоні природи чи в будь-який іншій розкутій обстановці вони із задоволенням скидають політичні «лати», зближуються, навіть стають друзями.
До речі, клубна форма позаробочого спілкування серед законотворців доволі популярна в усьому світі. Завдяки їй створюється особлива атмосфера, в якій люди легше йдуть на контакт, стають толерантнішими та відкритішими. Тому навіть обговорення процесів, що відбуваються в державі, законопроектів, стратегічних напрямів розвитку проходить у зовсім іншій обстановці — неформальній. Так легше досягти порозуміння та компромісів. Звісно, не відмовляємося і від таких традиційних форм роботи, як проведення дискусійних клубів, конференцій, семінарів.
— А як виникла ідея створення депутатського клубу «Парламент»?
— Клуб засновано 1999 року як громадську неприбуткову організацію, що мала на меті об’єднати народних обранців України всіх скликань і різних політичних уподобань, сприяти законотворчому процесу, формувати довіру і позитивне ставлення громадськості до інституту вітчизняного парламентаризму, задовольняти та захищати законні професійні, соціальні, економічні та інші спільні інтереси народних депутатів.
Спочатку народилася ідея надати можливість збиратися після засідань і продовжувати обговорювати робочі питання поза стінами парламенту. Але потім ми дійшли висновку, що депутатам теж потрібно відпочивати. Тому важливо було створити таку атмосферу, де люди почувалися б комфортно, не було б офіціозу, напруження. Щоразу ми проводили якісь цікаві зустрічі, розваги, які допомагали розслабитися, відволіктися від роботи. Депутати стали приходити до клубу родинами. І кожен знаходив тут щось цікаве для себе. Наприклад, спеціально для дружин депутатів ми запрошували представників відомої компанії з виробництва косметики та парфумерії, з якими можна було поспілкуватися, отримати корисні поради.
У такій неформальній обстановці щомісяця проводили засідання, в ході яких незалежно від партійної належності народні депутати, які нині працюють у парламенті та колишні, обмінювалися думками про процеси, що відбуваються в державі, законопроекти, стратегічні напрями розвитку. Його відвідували представники інших гілок влади, представники регіонів, посли іноземних країн, науковці. Бажали, щоб їх запросили до клубу, і представники широких ділових та фінансових кіл, які вбачали у цьому можливість безпосередньо висловити свої думки щодо подальшого законотворення на основі реалій розвитку сучасного бізнесу.
У зв’язку з організаційними проблемами останнім часом клуб працює з меншою активністю. Але нині його діяльність нормалізується.
— Яким ви бачите майбутнє депутатського клубу «Парламент»?
— На останніх звітно-виборних зборах ми визначили головні пріоритети діяльності організації на найближчі роки.
По-перше, це подальше максимальне залучення до активної співпраці нинішніх депутатів, представників різних політичних сил, виконавчої влади, місцевого самоврядування, громадських організацій, бізнесу.
По-друге, це розвиток міжнародного напряму діяльності, підтримка зв’язків із неформальними парламентськими організаціями за кордоном. Адже депутатські клуби є не лише в Україні. Наші представники планують візит до Москви, де обмінюватимуться досвідом із досить впливовою неформальною парламентською організацією Росії.
Надалі такі контакти поширюватимуться на країни Євросоюзу. Також було прийнято рішення про заснування власного друкованого органу, де плановано розповідати про депутатів не лише як про політиків, а й як про різнопланових особистостей.
Часопис відмежуємо від політичних баталій, конфронтацій, скандалів. Він, як власне і сам депутатський клуб, сповідуватиме загальнолюдські цінності, позитивізм, що загалом сприятиме формуванню позитивного іміджу українського парламенту в нашому суспільстві та на міжнародній арені.