Уряд пропонуватиме Верховній Раді встановити розмір мінімальної зарплати 205 грн. з 1 січня 2004 року. Про це повідомив заступник Міністра фінансів Анатолій Мярковський під час прес-конференції. Нагадаємо: парламент постановив з 1 грудня нинішнього року збільшити мінімальну зарплату до 237 гривень. Водночас з 1 березня 2004 року очікується плавний перехід до збільшення посадових окладів на 10,8 відсотка всім працівникам бюджетної сфери.
Що стосується обмеження пенсійних виплат для працюючих категорій громадян, навколо яких точилося багато розмов, то, за словами А. Мярковського, після узгоджень з ВР та Комітетом з питань бюджету цю норму вилучено з тексту держбюджету. Та оскільки після проведення пенсійної реформи для більшості громадян збільшаться пенсійні виплати, уряд підготував варіанти фінансового збалансування кошторису Пенсійного фонду. У фонд плановано спрямувати на 500 млн. грн. більше, ніж цього року.
Водночас Анатолій Мярковський повідомив, що наступного року уряд пропонує підвищити прожитковий мінімум з 342 до 358,5 грн.
У проекті держбюджету пропонується також виділити кошти на погашення заборгованості, зокрема, громадянам, що постраждали від Чорнобильської катастрофи, та на компенсацію знецінених заощаджень. Оскільки вона сягає далеко за 130 мільярдів гривень, то це справа не одного року, зауважив заступник міністра.
«Оскільки під час підготовки до другого читання враховано більш як 90 відсотків пропозицій ВР, то сподіваємося, що держбюджет буде прийнято не пізніше 1 грудня 2003 року», зазначив Анатолій Мярковський.