Завтра в київському Палаці спорту розпочнеться восьмий міжнародний турнір із гандболу серед жіночих команд «Кубок Турчина», присвячений пам’яті видатного тренера київського «Спартака» та збірної СРСР. Участь у ньому візьмуть збірні України, Росії (чемпіон світу 2001 року), Китаю (чемпіон Азії 2003 року) та Сербії і Чорногорії (бронзовий призер чемпіонату світу-2001). Фінішуватимуть змагання в неділю. Тоді зустрінуться українки та росіянки.

А стартового дня першими на майданчик вийдуть гандболістки Росії і Китаю. Потім силами поміряються команди України та Сербії і Чорногорії. Варто зазначити, що для всіх команд традиційний київський турнір стане останнім підготовчим етапом до фінальної частини чемпіонату світу, яка відбудеться з 30 листопада по 14 грудня у Хорватії.

До речі, на берегах Адріатики розігруватимуться путівки на Олімпійські ігри-2004 в Афінах. Їх отримають перші п’ять команд за підсумками чемпіонату. Нагадаємо, що збірна України виступатиме у групі С разом із командами Румунії, Норвегії, Казахстану, Тунісу та Аргентини. До наступного раунду з групи виходять перші три команди.

Однак, як зазначив президент Федерації гандболу України Віталій Рева, на змагання у Києві з великими потугами знайшли гроші. До речі, на проведення «Кубка Турчина» потрібно триста тисяч гривень. Та й поїздка збірної на чемпіонат світу до Хорватії була під загрозою зриву. Також через брак коштів. Не симпатизують гандболу високопосадові чиновники найвищого рівня, хоч плач. Тому прохання гандболістів про допомогу, за словами пана Реви, «відфутболили» до Держкомспорту, не розібравшись.

А тим часом гандбол — єдиний з ігрових видів спорту, де Україна може сподіватися на олімпійську ліцензію. І лише завдяки втручанню народного депутата Сергія Бубки, котрий прямо зв’язався з Прем’єр-міністром Віктором Януковичем і виклав суть справи, гроші таки знайшли. І українська збірна поїде на чемпіонат світу.

В. Б.