Якщо ви посадили саджанці, то чи все зробили, щоб вони добре прижилися? Найнебезпечніші для них перша і друга зимівлі, бо до першої вони не встигають як слід укорінитися, а до другої внаслідок підрізання дають великий приріст. Такі молоді дерева на зиму треба обгортати соломою, зв’язаною в пучки. Зверху —кілька колючих гілок малини. В такому вигляді вони чудово перезимують. Але навесні для них знову може настати небезпечний час: удень сонце пригріває досить сильно, а вночі мінусова температура. Вдень від березневого сонця може бути так тепло, що земля навколо стовбурів починає відтавати і посадки можуть навіть піти в ріст раніше, ніж потрібно. Але нічні морози їх погублять. Отже, треба затримати ріст.
Наприкінці зими під час відлиги варто привалити до кожного деревця побільше снігу й утоптати його. Ще краще після утоптування покласти шар гною і прибрати його, коли небезпека мине. Дія такої гнойової покришки зрозуміла. Земля під нею не може відтанути. Коли гній буде знято і промерзла земля прогріється, деревця швидко почнуть рости.
Такий прийом корисний і для дорослих дерев, особливо коли сорти рано зацвітають. У такий спосіб можна стримати дерева від невчасного цвітіння і запобігти згубному впливу весняних приморозків на квіти.
Деякі садівники геть безпідставно пригортають землю з пристовбурного кола з метою захисту коріння. Це не тільки не потрібно, а й небезпечно. Земля береться саме там, де розташоване більш молоде незміцніле коріння. Адже біля стовбура, чи біля штамба, коріння могутнє, товсте і не потребує захисту.