Китай — країна численних історичних пам’яток. Під охороною держави перебуває більш як 240 пам’яток, що мають світове значення.

Восьме диво світу

Унікальна пам’ятка фортифікаційної архітектури, що розташована на північному заході від Пекіна — Велика китайська стіна. Цей символ Китаю часто називають восьмим дивом світу. Її довжина сягає шести тисяч кілометрів, а будівництво розпочалося в ІV—ІІІ століттях до нашої ери, коли окремі китайські держави зводили оборонні споруди з метою захисту від нападів кочових племен з Центральної Азії. Після створення в Китаї централізованої держави окремі ділянки стіни було об’єднано в єдиний оборонний комплекс. Стіна являє собою земляний вал до 10 метрів заввишки, нижня частина завширшки майже шість з половиною метрів, а верхня — майже п’ять з половиною. Протягом всієї стіни споруджено вартові вежі (бастіони). У Китаї є повір’я, що людина, коли торкається Великої стіни, то набуває сили духу і величі.

Китайський Чикаго

так називають путівники Шанхай — місто, що розташовано майже на узбережжі Східно-Китайського моря. Шанхай за всіх часів відігравав значну роль у розвитку Китаю. Його можна порівняти з другою столицею Серединної держави, що поступово перетворюється на фінансовий і промисловий центр всієї Азії.

Іноді Шанхай порівнюють з Чикаго, іноді з Одесою. Кожний, хто приїжджає до цього міста, оцінює його по-своєму. Старовинна частина міста зберігає особливий, специфічний вигляд: вузькі вулички, до того ж щільно забудовані торговими рядами, невеличкі будиночки з обов’язковим атрибутом на балконах (якщо вони є) — «шанхайськими прапорами».

У центрі Шанхая влада збудувала Пудонг — символ процвітання Китая. Це економічна і фінансова столиця країни. Багатоповерхівки Пудонга (чудернацької форми) разом з найвищою телевежею Китая (заввишки 468 метрів) створюють оригінальну панораму, яку ніби навмисно підкреслює річка Хуангпу. До речі, про телевежу. Вона третя у світі за висотою. Найвища точка, що є доступною для відвідувачів — 363 метри. А оглянути місто з вежі можна ще на двох рівнях — на висоті 90 і 256 метрів. Ліфт дуже швидкий і підіймає відвідувачів зі швидкістю 7 метрів на секунду — навіть вуха закладає.

Метро Шанхая складається з однієї гілки, на якій є 16, як нам здалося, чималеньких станцій.

Азійська Венеція

У Китаї велика кількість садово-паркових комплексів, розташованих у колишніх імператорських палацах, приватних парках імператорських чиновників. Штучні водоймища з острівцями, ажурними містками, горами, чудернацькими нагромадженнями каміння, альтанками створюють неповторний, вишуканий ландшафт і затишок парків.

Містом садів і парків називають Сучжоу. Тут налічують більш як 100 садово-паркових ансамблів, що добре збереглися. Неподалік від міста Сучжоу є сільце, яке можна порівняти з Венецією — будинки, що розташувалися на березі каналів, мости, човни і китайські гондольєри.

До специфічних будівель культового призначення належать пагоди — багатоповерхові вежі з численими вигнутими догори карнизами, які зводили на честь вищих буддійських богів і на згадку про важливі події. Їх, зазвичай, споруджували на узвишшях для «боротьби зі злими духами». У Китаї чудово збереглися пагоди, побудовані 1500 років тому. Їх зводили з дерева, цегли, каміння.

Широке, різнопланове інформування суспільства про сьогодення країни, послідовне формування переконання, що необхідно берегти історичну спадщину — одне із завдань засобів масової інформації Китая. Зокрема, найавторітетнішої газети «Фачжі Жибао», на запрошення якої ми відвідали Китай. Зустрічі з колегами були не менш цікаві, ніж сам Китай. Створена міністерством юстиції Китая газета, як і «Голос України», друкує офіційні тексти законів та інших нормативних актів, захищає права і свободи людини. Редакція має власний друкарсько-видавничий комплекс. Сьогодні крім газети редакція випускає кілька журналів. Це медіа-холдинг, до якого входять телебачення і друковані засоби масової інформації. Його очолює Лю Ді І. За сприяння колишнього надзвичайного і повноважного посла України в КНР Михайла Резника та радника-посланника нашого посольства Віктора Танасійчука досягнуто угоди про реалізацію кількох цікавих проектів у галузі обміну інформацією. Зокрема, найближчим часом буде організовано обмін і публікацію у нас в газеті і, відповідно, в газеті «Фачжі Жибао» громадсько-політичної, правової, економічної й іншої інформації з Китаю та України. У планах інформування населення країн про порядок створення підприємств в Україні та Китаї, питання оподаткування, проекти законів, діяльність контролюючих і правоохоронних органів, бізнес-інформація, зокрема, інформування про підприємства, що зацікавлені у торгово-економічних та інших зв’язках між двома країнами. Тож наші читачі вже нині мають змогу відправляти до «Голоса України» свої пропозиції і побажання щодо того, що вони хотіли б дізнатися про Китай, з ким бажали б розпочати працювати в цій країні. «Голос України» із задоволенням візьме на себе роль вашого інформаційного мосту.

Звичайно, те, що ми побачили в Китаї, лише маленька частина Великої Країни. І хочеться сказати Китаю: «цзай цзьєн» — до побачення. Невдовзі зустрінемося.

Сергій ДЕМСЬКИЙ, Іван ІЛЛЯШ.

Київ—Пекін—Шанхай—Сучжоу—Ханчжоу—Шанхай—Пекін—Київ