Щорік збільшується прийом до вищих навчальних закладів випускників шкіл одного з найвіддаленіших районів Волині — Камінь-Каширського. Цього року кожен четвертий з них став студентом. Про освітній феномен цієї поліської глибинки розповідають кореспонденти «ГУ».
Насамперед ми завітали до кабінету голови районної ради Романа Чечотки. Почуте від нього вельми здивувало: із 64 депутатів райради 25 — вчителі. Погодьтеся, таку повагу і довіру до праці вчителя навряд чи зустрінеш ще десь в Україні. Приємно вразили й інші наведені Романом Дмитровичем цифри. Наприклад, що за роки незалежності в Камінь-Каширському районі збудовано дев’ять шкіл на 4059 учнівських місць, а з півтори тисячі вчителів понад 90 відсотків мають вищу освіту і майже всі вони — місцеві жителі. А хіба можна не поважати місцевих керівників, адже цього року в районі змогли відновити роботу одразу шість дитячих садочків.
Уже багато років районний відділ освіти очолює вмілий організатор Володимир Тішков. Саме він разом з керівниками району зумів поставити справу так, що проблеми школи на Камінь-Каширщині завжди вважаються пріоритетними, а вчитель — найповажнішою фігурою.
— Знаєте, з чого почав свою діяльність призначений торік головою райдержадміністрації колишній лісівник Володимир Мирка? — запитує нас Володимир Іванович, щойно мова зайшла про його співпрацю з місцевими органами влади. — Відвідав усі школи. І всюди він намагався глибоко вникнути в проблеми педагогічних колективів, дізнатися, що хвилює вчителів, що заважає їм сумлінно виконувати свою роботу. Саме за активної допомоги Володимира Васильовича в Піщанській школі зведено їдальню і майстерню, а в Стобихівській — добудовано класні кімнати. Або взяти село Запруддя, яке розташоване на в’їзді в район з боку Ковеля і є його своєрідною візитною карткою. Воно відоме передусім тим, що там бувала Леся Українка. Декілька років стояло питання про закриття Запрудської школи. Володимир Васильович не лише відстояв її перед вищими органами, а й допоміг відремонтувати.
З особливою гордістю Володимир Іванович розповідав нам про успіхи школярів на обласних предметних олімпіадах. Цього року дванадцять учнів району вийшли переможцями або стали їх призерами. Кожному з цих обдарованих дітей призначено стипендії. Відповідні нагороди отримали і їхні учителі. Приємно, що серед лауреатів цих змагань є не лише учні з райцентру, а й із таких сіл, як Нові Червища, Рудка-Червинська, Ворокомле, Підцир’я, Черче.
Турбуються в Камені-Каширському і про виконання закону про дошкільну освіту. Окрім вже згаданих шести дитячих садочків, роботу яких відновлено цьогоріч, у дев’яти школах району за рахунок коштів місцевого бюджету створено підготовчі групи. В них дошкільнята навчатимуться за тими само програмами, що й у дитячих садках.
— Вагомих результатів в освітянській галузі ми не досягли б, якби технічно не переоснащували школи, не обладнували їх комп’ютерами, — зауважує заступник голови райдержадміністрації Іван Шевчук. — Солідну підтримку в цьому питанні маємо від обласної держадміністрації і насамперед від її голови Героя України Анатолія Француза. За його сприяння нашому району було виділено два комп’ютерні класи. Не можу не згадати добрим словом і народного депутата України по нашому виборчому округу Ігоря Єремеєва, який подарував комп’ютерний клас міжшкільному навчально-виробничому комбінату, де інформатику й обчислювальну техніку вивчають учні 11 шкіл. Сьогодні у школах району є 112 комп’ютерів нового покоління. І їх парк постійно зростатиме. Ставимо завдання: мати принаймні один сучасний комп’ютер на трьох учнів.
Однією з важливих подій 2003 року стало відкриття в місті Камені-Каширському комплексу загальноосвітня школа №2 — гімназія. Цьому передувала серйозна структурна перебудова усього навчального закладу, зміцнення його досвідченими педагогічними кадрами. Гарних успіхів досягають колективи Сошичненської, Раково-Ліської, Підцир’ївської, Пнівненської, Черчанської, Клітицької, Осовецької шкіл, а також обох шкіл районного центру. Директор Черчанської школи Степан Володимирович Войчик, досвід якого вивчав обласний інститут удосконалення вчителів, намагається зробити свій заклад школою радості для кожної дитини, щоб навчання у ній приносило хлопчикам і дівчаткам велике задоволення. Такої стратегії дотримуються і в інших школах району, звідси й висока ефективність роботи їх колективів. Запорукою успіху кожного з них є добре підготовлені педагогічні кадри. Справжніми вчителями-новаторами зарекомендували себе заслужена вчителька України біолог за фахом Ганна Максимівна Зубок з Камінь-Каширської школи-гімназії №2 і молода вчителька математики цієї самої школи Лариса Йосипівна Поліковська, вчитель-методист української мови з Рудко-Червинської школи Надія Омелянівна Міщук, вчитель української мови Ворокомлівської школи Анастасія Архипівна Лукашик, вчителі Камінь-Каширської школи №1: інформатики — Володимир Олександрович Соловей і математики — Микола Георгійович Керик та десятки інших чудових педагогів, імена яких нам назвав того дня Володимир Тішков.
Відомо, що серйозною перешкодою в розвитку освіти, як і інших галузей, є обмежені кошти місцевих бюджетів. У Камінь-Каширському районі і тут намагаються знайти вихід. Щоб по-господарськи розпорядитися наявними фінансовими ресурсами, районний відділі освіти розробив програму впровадження у школах енергозберігаючих технологій. Зокрема, планується замінити в деяких з них старі опалювальні котли з низьким коефіцієнтом корисної дії на сучасні високоефективні, провести заміну насосних станцій для перекачування води на міні-водонапірні вежі. Зекономлені за рахунок цього кошти тут планують використати для придбання навчальних приладів, книжок, передплати періодики.
Вже після нашого від’їзду з Каміня-Каширського, там відбулася сесія районної ради. Пригадайте, яке там сильне освітянське лобі. На ній розглянуто одразу три питання, які безпосередньо стосуються проблем шкіл: «Про затвердження мережі установ освіти», «Про районну програму підтримки обдарованої молоді», «Про районну програму з питань соціального захисту працівників освіти». Не будемо перераховувати всі пункти цих документів, але зазначимо, що кожен з них спрямовано на подальший розвиток освіті в районі, підвищення авторитету професії вчителя.
Володимир КОРОЛЮК, Микола ЯКИМЕНКО.
Камінь-Каширський
Волинської області.