Газета «Голос України» знову взяла участь у проведенні конкурсу карикатур разом з Міжнародною фінансовою корпорацією (МФК), газетою «Комсомольская правда в Украине» і тижневиком «ІнвестГазета». За грошові премії змагалися близько 600 малюнків — варіацій на тему «Приватне підприємництво в Україні».
Кімнату, в якій обирали кращих серед кращих, знайти було напрочуд легко. Двері здригалися від вибухів реготу. Екстравагантності ситуації надавало те, що левова частка журі мала відношення до бізнесу. Отже, доля 102 карикатуристів-учасників потрапила до рук вельми солідних людей з добре розвинутим почуттям гумору.
До складу нинішнього журі увійшли Сергій Третьяков —заступник голови Державного комітету з питань регуляторної політики та підприємництва, Віталій Лук’яненко — радник першого віце-прем’єр-міністра, міністра фінансів України, Ігор Ляшенко — редактор «ІнвестГазети», Сергій Брага — редактор «Комсомольской правды в Украине», Ольга Клейменова та Анастасія Сироткіна — завідувачі відділів газети «Голос України», Олена Волошина — керівник діяльності МФК в Україні, Володимир Іванов — керівник Інтернет-проекту сприяння підприємництву в Україні МФК, Володимир Бурий — радник з питань стратегії проекту «Дослідження підприємницької діяльності в Україні» МФК, Оса Карлберг — керівник проекту розвитку агробізнесу в Україні МФК.
Саме почуття гумору — перший із звичних критеріїв для учасників таких змагань. Другий — техніка та стиль виконання, третій — відповідність темі конкурсу. Процедура визначення переможців нагадувала роботу старателів. Стоси малюнків за тематичними групами по черзі розсипалися на великому столі. Крізь велике уявне решето постадійно відсівалися найслабші та найменш оригінальні роботи. Врешті-решт, залишалися ті, стосовно котрих схвальна думка присутніх збігалася.
Позитивний заряд від талановитих робіт не зменшило навіть те, що художники тиражовано оперували типово «бізнесовими», на їхній погляд, образами-кальками: Буратіно, корова, свиня... До того ж, журі зазначило: карикатуристи дещо не встигають за розвитком вітчизняного бізнесу й часто-густо мислять застарілими категоріями. Що ж, залишається тільки радіти за бізнес та за тих, хто розмістився на п’єдесталі переможців.
Суперприз журі вирішило не давати нікому. Замість цього кількість заохочувальних призів збільшили до п’ятнадцяти. У чотирьох номінаціях лідери зайняли такі ніші:
1. Національні особливості українського бізнесу
І премія (800 грн.) — Олена Цуранова, Київ.
ІІ премія (500 грн.) — Віктор Голуб, Здолбунів, Рівненська область.
ІІІ премія (300 грн.) — Микола Капуста, Донецьк.
2. Міжнародний бізнес в Україні
І премія — Олександр Костенко, Дніпропетровськ.
ІІ премія — Олег Середа, Київ.
ІІІ премія — Юрій Кособукін, Київ.
3. Влада і бізнес
І премія — Євген Самойлов, Полтава.
ІІ премія — Олександр Цап, Київ.
ІІІ премія — Василь Вознюк, Житомир.
4. Специфіка аграрного бізнесу в Україні
І премія — Олексій Кустовський, Вишневе, Київська область.
ІІ премія — Олександр Бронзов, Чернігівська область.
ІІІ премія — Володимир Казаневський, Київ.
12 грудня у столичній галереї «РА» (вул. Б. Хмельницького, 32) щасливчики отримають своїх «слонів». Так само, як і володарі заохочувальних призів: Георгій Майоренко, Олександр Ковтун, Олександр Дубовський, Олег Смаль, Вадим Шевченко, Костянтин Казанчев, Олег Локтєв, Володимир Солонько, Ольга Бабська, Володимир Пархоменко, Олександр Пшеняников, Ігор Лук’янченко, Володимир Лотоцький, Ольга Слободяна, Олександр Монастирський.