Маршалок Сейму Польщі Марек Боровський вважає, що Україна має перейти до нового діалогу з Європейським союзом і НАТО. «Настав час переходу до індивідуальної форми діалогу України з цими організаціями», — сказав він під час зустрічі з Прем’єр-міністром України Віктором Януковичем у понеділок у Києві. Як повідомив журналістам після зустрічі прес-секретар прем’єра Тарас Аврахов, М. Боровський підтвердив позицію Польщі, відповідно до якої польська сторона підтримує асоційоване членство України в ЄС і висловлюється за створення перспективного плану входження України до цієї організації. Як повідомляє «Інтерфакс-Україна», він також відзначив, що має намір переконувати партнерів Польщі, які є членами альянсу, в тому, щоб «на найближчому самміті НАТО було прийнято рішення, спрямоване на наближення України до цієї організації». Прем’єр-міністр, у свою чергу, закликав об’єднати зусилля для мінімізації негативних наслідків розширення ЄС. Він вважає, що для цього потрібно створити експертну раду з представників України і десяти країн—кандидатів до ЄС, а також представників Єврокоміссії для вироблення відповідних рекомендацій.
Прем’єр-міністр України Віктор Янукович висловив сподівання про те, що незабаром Європейська комісія прийме рішення щодо надання Україні статусу країни з ринковою економікою. «Європейська комісія обіцяє в грудні прийняти це рішення, і підстав відмовити ми не бачимо жодних», — сказав прем’єр. Він нагадав, що не дуже давно Україна одержала письмове звернення з Єврокомісії з проханням підтвердити розв’язання деяких питань, які були обов’язковою умовою надання країні бажаного статусу. За його словами, ці питання «уже розв’язані».
У делегації Європейської комісії в Україні, однак, вважають: питання про статус країни з ринковою економікою часто порушують у нас, щоб підкреслити наявність дискримінації в тому, як Єврокомісія ставиться до України порівняно з Росією. «Але це не зовсім правильний підхід», — відзначило неназване джерело з представництва в інтерв’ю агентству Інтерфакс-Україна. Воно пояснило, що Росія вже має статус країни з ринковою економікою, оскільки порушила питання про його набуття двома роками раніше порівняно з Україною. Співрозмовник агентства додав, що надання цього статусу є не політичним рішенням, а формальною процедурою, під час якої розглядають досягнення кожної країни. «Після первинного звіту в березні 2003 року Україна надала комісії додаткову інформацію, яку ретельно перевіряють. Хоча Україна досягла значних успіхів, було виявлено низку недоліків, що тепер не дають можливості надати їй статус країни з ринковою економікою. Оцінка триває далі, комісія робить усе можливе, щоб завершити цей процес якнайшвидше, але трохи здивована, що в пресі цьому питанню приділяють так багато уваги. Тільки-но Україна відповідатиме всім вимогам щодо одержання статусу, вона його отримає», — підкреслили в представництві.