Ранкове і денне засідання 18 листопада
Верховна Рада дала згоду на призначення Генеральним прокурором Геннадія Васильєва та обрала Першим заступником Голови Верховної Ради Адама Мартинюка.
Після тривалої вимушеної перерви пленарних засідань Верховної Ради табло висвітило рекордну кількість народних депутатів, які зареєструвалися, — 440.
Глава парламенту Володимир Литвин поінформував, що напередодні відбулася погоджувальна рада, на якій вироблено проект постанови «Про забезпечення додержання конституційних прав громадян на участь у зборах, мітингах, походах, демонстраціях та виконання Закону України «Про статус народного депутата України». Постановою передбачено утворити на основі пропорційного представництва і з розрахунку — один член комісії від 30 народних депутатів, але з обов’язковим представництвом від кожної зареєстрованої депутатської фракції (групи) тимчасову спеціальну комісію з моніторингу щодо додержання конституційних прав громадян на участь у зборах, мітингах, походах, демонстраціях, на виконання Закону України «Про статус народного депутата України». Рекомендовано Верховній Раді Автономної Республіки Крим, обласним, міським, м. Києва та м. Севастополя та міст обласного підпорядкування радам провести спеціальні засідання, на яких розглянути питання про забезпечення прав громадян на участь у зборах, мітингах, походах, демонстраціях, а також безперешкодного виконання народними депутатами України своїх повноважень. Передбачити участь у цих засіданнях народних депутатів України.
Тимчасовій спеціальній комісії також рекомендується внести пропозиції про проведення дня уряду з питань дотримання конституційних прав громадян на участь у масових заходах. Постанову прийнято 282 голосами.
Після цього народні депутати 284 голосами дали згоду на призначення Геннадія Васильєва Генеральним прокурором України.
Наступною постановою, за яку проголосував сесійний зал, Геннадія Васильєва відкликано з посади Першого заступника Голови Верховної Ради у зв’язку з обранням Генеральним прокурором і власною заявою, а другим пунктом — народного депутата Адама Мартинюка обрано Першим заступником Голови Верховної Ради. За постанову проголосували 291 парламентарій. Геннадій Васильєв подякував колегам за довіру і висловив сподівання, що спільна дев’ятирічна співпраця з народними депутатами триватиме і на новому посту, бо для нього завжди критерій був один — закон.
У своєму короткому слові Перший заступник Голови Верховної Ради Адам Мартинюк сказав: можу щиро подякувати і запевнити, який я був, такий і залишився.
Оскільки до Регламенту Верховної Ради внесено зміни і для голосування відведено два дні — вівторок і четвер — народні депутати прийняли рішення з цілої низки обговорених законопроектів. Зокрема, змінено межі міст Бар Вінницької області, Кузнецовська Рівненської області, місто Малин Житомирської області віднесено до категорії міст обласного підпорядкування. Народні депутати прийняли постанову провести 8 грудня 2003 року парламентські слухання «Про державну політику в галузі повернення та компенсації втрачених (знецінених) заощаджень громадян. Стан відновлення та перспективи».
Не підтримали народні обранці і проект постанови про внесення змін до постанови ВР України «Про утворення Тимчасової слідчої комісії з питань вивчення ситуації у зв’язку з проведенням у червні 2003 року позачергових виборів міського голови міста Мукачевого Закарпатської області та забезпечення конституційних прав під час виборів, фактів порушення правоохоронними органами виборчого законодавства України». Автори пропонували збільшити кількість членів тимчасової слідчої комісії за рахунок партій СДПУ(о), Партії регіонів та інших. Однак, за словами доповідача, голови Комітету з питань Регламенту, депутатської етики та організації роботи Верховної Ради України Валентина Матвєєва, комісія формується не пізніш як у дводенний термін після прийняття рішення про її утворення.