Євро-2004. Перші матчі плей-оф. Росія—Уельс. 0:0. Латвія—Туреччина. 1:0 (Верпаковскіс, 29). Шотландія—Нідерланди. 1:0 (Макфедден, 22). Хорватія—Словенія. 1:1 (Пршо, 5 — Шильяк, 22). Іспанія—Норвегія. 2:1 (Рауль, 21, Бараха, 85 — Іверсен, 14).
Головна сенсація відбулася в Ризі. Збірна Латвії, яка здивувала футбольний світ своїм другим місцем у підгрупі, зберігає доволі реальні шанси на путівку до фінальної частини чемпіонату в Португалії.
Підопічні симпатичного й інтелігентного Олександра Старкова діяли грамотно і дисципліновано. А от їхні опоненти — бронзові призери останнього чемпіонату світу — були надміру збуджені. Тому французький арбітр Жилль Весьєр показав туркам чотири жовті картки. А на 73-й хвилині вилучив з поля захисника гостей Емре Ашика (за два попередження).
Коли норвежець Стеффен Іверсен на 14-й хвилині матчу на стадіоні «Месталья» у Валенсії забив м’яча у ворота господарів, мабуть, усім іспанським прихильникам футболу стало на певний час моторошно. Адже саме цей гравець три роки тому на Євро-2000 забив м’яча іспанцям. І Норвегія тоді перемогла — 1:0. Але цього разу команда Іньякі Саєса врятувалася. Спершу Рауль Гонсалес установив рівновагу, а за п’ять хвилин до закінчення зустрічі влучний удар Рубена Барахи подарував Іспанії надію.
Збірна Шотландії 1979 року обіграла збірну Нідерландів. І от нинішній наставник шотландців німецький тренер Берті Фогтс спеціально запросив на зустріч зі своїми футболістами Арчі Джеммілла, котрий забив того переможного м’яча у ворота «летючих голландців». І він розповів, як треба вигравати в «помаранчевих».
А малюк Фогтс дуже добре почувається в Шотландії. Навіть знає слова гімну цієї країни «Flower of Scotland». Щоправда, Берті його не співає, бо німець. А от голландців не любить, але добре з ними знайомий. Адже виріс у містечку на кордоні Німеччини з Нідерландами. У фінальному матчі чемпіонату світу 1974 року, який німці виграли у Нідерландів, Фогтс не давав дихати Йоганові Кройффу. І таки налаштував своїх нинішніх підопічних на перемогу. Втім, він поки що не виказує емоцій. Це можна буде зробити лише в середу, якщо Шотландія не програє у повторному поєдинку.
Добре знайомі нам словенці тишком-нишком роблять свою справу. І цього разу вони не змогли виграти на «Максимирі» у своїх сусідів хорватів. Але нічиєї домоглися. Незважаючи на те, що господарі забили швидкого м’яча. До речі, у стартовому складі збірної Хорватії вийшли на гру воротар донецького «Шахтаря» Стіпе Плетикоса і півоборонець київського «Динамо» Йєрко Леко. Останнього на 46-й хвилині замінив Джованні Россо. У другому таймі на полі з’явився ще один гравець «Шахтаря» — Даріо Срна, котрий на 59-й хвилині замінив у хорватській команді Бориса Живковича.
Побували в нашій шкурі росіяни. У відбірковому циклі до чемпіонату світу-2002 ми наскочили на валлійську скелю, зігравши внічию і в Києві, і в Кардіффі. На такі самі граблі тепер наступив наш північний сусіда. Підопічні Георгія Ярцева мали велику перевагу. Але реалізувати її бодай раз не змогли. Однак росіяни вважають, що вирішать проблему на полі суперника. Адже їх задовольнить навіть результативна нічия.
Британська преса, як і водиться, досить широко висвітлювала події в Москві.
«Серед диму, сигнальних ракет та уламків, котрі дощем сипалися з трибун, валлійські герої зробили головну справу свого життя, щоб вижити у ведмежому барлозі, котрого вони називають стадіоном «Локомотив» (Press Assocіatіon).
«Кожному гравцеві російської збірної обіцяли 700 тисяч фунтів призових у разі виходу на чемпіонат Європи, і спершу стимул, здавалося, працював — господарі активно старалися домогтися мети» (Іndependent). Щоправда, наступного дня РФС спростував цю інформацію і назвав іншу цифру — три мільйони доларів на всіх.
«Росіяни контролювали м’яча, але дисциплінований захист Уельсу впорався з усім, що було на нього кинуто. Росія здійснила останній штурм, щоб перевірити валлійські нерви. Та вчасні дії Марка Ділейні й Пола Джонса розчарували господарів» (BBC Sport).
Не обійшлося і без надзвичайних подій. Восьмеро вболівальників з Уельсу зазнали поранень у сутичці з групою у 400 скінхедів. Про це повідомило в неділю видання Wales on Sunday.
Ще раніше представник МУВС Москви Кірілл Мазурін повідомив, що «біля готелю «Россия» місцеві футбольні фанати чисельністю у 400 чоловік закидали петардами групу іноземців». Він уточнив, що йдеться про вболівальників збірної Уельсу. За словами Мазуріна, «хулігани палили піротехніку та кидали пляшки».
Пан Мазурін повідомив британському виданню, що заарештовано десять чоловік. Зі свого боку, прес-аташе Асоціації футболу Уельсу заявив: «Наші вболівальники не провокували росіян і не відповідали на їхні хуліганські дії. Ті, кого поранено, почуваються задовільно. Однак усе це могло закінчитися кепсько». Крім того, прес-аташе заявив, що чекає рекомендацій від московської міліції, як поводитися з російськими вболівальниками в Кардіффі.
А тим часом з Москви надійшла ще одна цікава інформація: Павла Бородіна висунуто кандидатом на посаду президента Російського футбольного союзу (РФС). Про це на прес-конференції після виконкому РФС заявив його нинішній глава В’ячеслав Колосков. За його словами, він не здивувався, що Бородін, котрий є держсекретарем Союзної держави Росії та Білорусі (нині перебуває у відпустці у зв’язку з виборами до Держдуми), висуне свою кандидатуру.
— Я передбачав, що це станеться, — сказав пан Колосков. І додав, що Павла Бородіна на посаду президента РФС висунула Дитяча футбольна ліга. Вибори президента РФС відбудуться 17 грудня.
Даруйте за цей ліричний відступ. Нагадаємо, що повторні матчі плей-оф Євро-2004 відбудуться завтра.
* * *
Товариські матчі. Чехія—Канада. 5:1. Албанія—Естонія. 2:0. Португалія—Греція. 1:1. Німеччина—Франція. 0:3 (Анрі, 21, Трезеге, 55, 81). Англія — Данія. 2:3. Італія — Румунія. 1:0.