Багато садівників побілили стовбури фруктових дерев, гілки ягідних кущів знизу від ґрунту. Навіщо побілка восени, адже шкідників начебто немає? Але, по-перше, вони ховаються в тріщинах кори, під шаром листя, якщо ви його не прибрали. Малина, як правило, пригинається, коли на рослинах ще є листя, бо опадає воно пізно. Деякі садівники обривають листя ще зеленим. Але ця процедура небезпечна: при цьому можете зірвати і бруньку наступного року.
І друге. Не варто відкладати до весни побілку стовбурів у яблунь — штамбових і сланких, щоб уберегти їх навесні від сонячних опіків. Білять стовбури і скелетні гілки діаметром більше сантиметра. Рекомендовано додавати до розчину вапна (краще свіжогашеного) казеїновий клей. Або такий рецепт: 200 г борошняного клейстеру на відро вапна. Можна зробити й інакше: взяти 2 кг гашеного вапна на відро води, додати глини і півкілограма коров’яку. Розчин процідити через марлю чи сито. Обробляти можна обприскувачем, крім розчину, де є коров’як, — він не пройде крізь обприскувач. Білять стовбури і гілки з усіх боків, особливо з південного.
Якщо немає вапна, можна використовувати тонкий білий папір чи навіть газетний, складений у два-три шари. Навесні можна не поспішати знімати таку обв’язку, під нею підпрівання кори не відбувається.