Україна має перейти від експорту сировини до експорту високотехнологічних видів продукції, зазначили учасники науково-практичної конференції, присвяченої проблемам і перспективам розвитку міжнародних зв’язків у рамках Чорноморського економічного співробітництва. Місцем проведення заходу було обрано болгарську Албену, а делегація Донеччини, до складу якої увійшли провідні науковці, представники бізнесу та влади, виявила найбільшу активність. «Для нас дуже важливо з допомогою Азовсько-Чорноморської транспортної магістралі повернутися на ринки країн — членів ЧЕС: Росії, Греції, Румунії, Молдови, Туреччини, Болгарії», — сказав доктор економічних наук, професор, завідувач кафедри «Міжнародна економіка» Донецького національного університету Юрій Макогон.
Експорт підприємств Донеччини становить п’яту частину від загальноукраїнського обсягу. За кордон відправляють метал, хімічну продукцію, продукцію машинобудування. Але вчені й промисловці наполягають на тому, щоб змінити структуру експорту: торгувати, приміром, не металом, а виробами із нього, що набагато вигідніше. Свого часу до Румунії та Болгарії Україна постачала електроенергію, а до Туреччини — машини. І таких прикладів чимало.
Учасники конференції вважають, що Чорноморське економічне співробітництво може зіграти свою роль в інтеграційних європейських процесах, адже Греція вже входить до складу ЄЕС, Туреччина є асоційованим членом, а Болгарія і Румунія — найближчими кандидатами. Водночас, відзначено на конференції, ЧЕС поки що не набула авторитету як потужна міжнародна структура, тому велике значення мають прямі канали співробітництва. Наступну конференцію з проблем чорноморського співробітництва заплановано провести в Маріуполі — місті, яке входить до асоціації країн Чорномор’я.