На січневих канікулах 2004 року розпочинає роботу «Школа майбутнього журналіста», заснована Національною спілкою журналістів України та Київським інститутом «Славістичний університет».
Наш кореспондент попросив голову НСЖУ Ігоря Лубченка розповісти, що собою являтиме ця школа.
— Вона розрахована на учнів 10-х класів шкіл (відповідних курсів ліцеїв, гімназій), які мріють стати журналістами, співробітничають з засобами масової інформації.
Школа — заочна, отож навчатися у ній можуть хлопці та дівчата і з невеликого райцентру, і з найвіддаленішого села. Заочна, але на кожних шкільних канікулах 2004—2005 років її слухачі приїздитимуть до Києва, де з ними зустрічатимуться народні депутати, громадські діячі, письменники, журналісти; вони побувають на екскурсіях у музеях, науково-дослідних закладах. Опубліковані чи передані в ефір матеріали надсилатимуть нам. Їх рецензуватимуть кваліфіковані фахівці. Рецензію разом з ксерокопіями робіт інших колег одержить кожен слухач.
Розпочнемо заняття диктантами з російської, української та англійської мов (їх проводитимуть під час кожних канікул). Слухачі також писатимуть роботи з української історії та сучасного політичного життя.
У березні 2005 року збираємося провести заключне заняття з участю представників вищих навчальних закладів, що дотують журналістів. Передбачаємо, що це буде і співбесіда, за результатами якої вони, не складаючи вступних екзаменів, стануть студентами.
— А що потрібно, щоб вступити до «Школи майбутнього журналіста»?
— Надіслати до 15 грудня заяву зі своїми координатами, додати рекомендацію редакції, з якою співробітничає школяр, або рекомендацію вчителя (вчителів), котрі помітили у нього здібності і схильність до творчої роботи.
— І насамкінець: скільки коштуватиме таке навчання?
— Як я вже сказав, під час кожних шкільних канікул слухачі на два дні приїздитимуть до Києва. За проїзд, проживання і харчування вони платитимуть самі. В інші місяці — перераховуватимуть гроші на організаційні потреби (оплата викладачів, рецензентів, розмноження і розсилка матеріалів тощо). У лютому, квітні, травні 2004 року це буде по 50 гривень. Далі — побачимо. Якщо якийсь благодійний фонд підтримає нашу акцію, внески будуть менші. До речі, деякі керівники ЗМІ пообіцяли матеріально підтримати навчання своїх вихованців у «Школі майбутнього журналіста».