Чи буде прорвано у найближчий вівторок облогу трибуни Верховної Ради? Судячи з настроїв, що панують серед депутатського корпусу, це питання і досі лишається риторичним. Жодних, прийнятних для обох супротивних сторін, домовленостей і цього тижня так і не досягнуто. Схоже на те, що блокування роботи парламенту стає звичним у вирішенні конфліктів між більшістю та опозицією...

«Нині парламентська трибуна перетворилася на місце для оголошення взаємних звинувачень та політичних промов з очевидним прицілом на вибори і на інструмент ідеологічних маніпуляцій», — так прокоментував голова фракції НДП Валерій Пустовойтенко нинішню ситуацію у ВР.

Причини конфлікту, на погляд В. Пустовойтенка, у тіньовому впливі на роботу парламенту, який призводить до посилення напруги в стосунках більшості та опозиційних фракцій, дезорганізує роботу самої більшості, перетворює більшість і весь парламент на публічний придаток бюрократичної системи та в надмірних амбіціях тих політиків, які вже сьогодні ведуть неприкриту виборчу кампанію і використовують публічну політику, парламент, інформаційні ресурси лише як засоби для власних виборів. До того ж нинішню парламентську кризу обумовлює вже не гальмування політичної реформи, а фактично її ігнорування.

Виступаючи у парламенті в розпал найбільших баталій, голова фракції НДП заявив: «Жодна політична сила не має права блокувати роботу парламенту, нівелюючи його статус, перетворюючи єдиний законодавчий орган держави на політичну барикаду. За рішенням фракції, ми проголосуємо за вимогу, яка висувається опозицією, але за однієї умови — опозиція припинить використовувати метод тиску на більшість, на окремих депутатів і на Верховну Раду взагалі. Поки блокування не буде знято, фракція не підтримуватиме пропозицію опозиції».

Як відомо, опозиція тоді на жодні умови, зокрема і фракції НДП, не пристала. Отож і ендепісти, в свою чергу, не підтримали вимогу опозиції.

Валерій Пустовойтенко зазначив: «Я за те, щоб була злагода. А яким шляхом дійти згоди та розблокування, мають вирішити керівники депутатських груп і фракцій. Я категорично засуджую ті події, які сталися в Донецьку і нині відбуваються у Верховній Раді. Вважаю, одні невміло працюють, а інші вміло використовують ситуацію, щоб підняти свій імідж. Тому необхідно знайти баланс, щоб була відкритість та прозорість у державі і в жодному разі не допускати блокування роботи Верховної Ради. Треба, щоб на поступки пішли дві конфронтуючі сторони. Або, як варіант, направити документи на розгляд та відпрацювання трьох комітетів і вже далі рухатись... У майбутньому ж, коли подібне траплятиметься, нехай такі конфлікти розглядають правоохоронні органи за поданою ображеною стороною заявою. А парламент — це законодавчий орган, а не місце, де проходять політичні баталії. Тому ми пропонуємо всім наступного вівторка згідно з Регламентом і згідно з рішеннями узгоджувальної ради припинити блокування роботи ВР і працювати над проектами законодавчих актів».