Учора розпочався офіційний візит в Україну делегації Сейму Республіки Польща, очолюваної Маршалом Сейму Мареком Боровським. Високих гостей прийняв Голова Верховної Ради Володимир Литвин. “Ми констатували, що взаємини між Україною і Польщею є оптимальним варіантом в умовах розширення ЄС, чітким показником виміру стратегічного партнерства”, — заявив Володимир Литвин по завершенні зустрічі. Марек Боровський, у свою чергу, зауважив: “Те, що наша бесіда тривала на годину довше запланованого часу, є результатом близьких відносин, що об’єднують Польщу і Україну, а також свідченням того, що парламенти хочуть відігравати дуже важливу роль у цих відносинах”.
На думку Марека Боровського, протягом останніх двох років парламенти наздогнали у цих відносинах президентів та уряди. Він дуже високо оцінив роль, яку відіграє Володимир Литвин. Пан Боровський зауважив, що нині парламент Польщі не має такого тісного співробітництва, як з Верховною Радою, з парламентом жодної країни світу. Він також повідомив журналістам, що «парламентарії готові працювати на кількох фронтах». Зокрема, у рамках польсько-української Міжпарламентської асамблеї. На наступний рік уже заплановано два її засідання — у травні у Варшаві та восени в Києві. Глава польського Сейму також вважає за потрібне проводити в постійному режимі зустрічі на рівні груп і фракцій та передбачити робочі групи між главами парламентів для обміну інформацією, як це роблять президенти.
Марек Боровський повідомив журналістам, що в Польщі з великим інтересом стежать за змінами, що відбуваються в Україні. Насамперед, Варшаву цікавить конституційна і політична реформа, а також майбутні президентські вибори. Які, на думку Маршала Сейму, «є завжди важливим моментом для кожної демократії». Окрім того, пан Боровський зауважив, що в Польщі, так само як і в Європі, стежать за перебігом подій в Україні. А тому інцидент зі з’їздом «Нашої України» в Донецьку та пов’язані з ним події, які мають нині місце у парламенті, теж стали предметом переговорів з Головою Верховної Ради. Як зауважив Володимир Литвин, під час переговорів він «до останнього відверто виклав своє бачення причин і наслідків інциденту в Донецьку, дав оцінку, хто виграв, а хто програв. Головний висновок: у парламенті завжди повинна бути консолідована позиція, незалежно від того, яка парламентська фракція потерпає — зліва чи справа. І головне, депутати повинні вірити у свій народ, щоб у своєму домі, спираючись на світовий демократичний досвід, розв’язувати всі питання».
Ситуація в Донецьку стане предметом переговорів і під час зустрічі делегації Польщі з представниками фракцій. Як зауважив Марек Боровський, «президентські вибори в Україні мають дуже важливе значення не тільки для громадян України, до них придивлятимуться і в світі». «Людина ззовні, якою я є, має бути обережна в оцінках таких питань, але я хочу наголосити, що депутати політичних партій повинні мати повні права зустрічатися з виборцями без перешкод. До речі, у Польщі і депутати, і громадяни також мають застереження до демократичності поведінки виконавчої влади, отож тут важливо, яку роль відіграє парламент, котрий повинен врегулювати ці питання. Я знаю, що такі прагнення у Верховній Раді є, і ми сподіваємося, що ці дії дадуть результат», — сказав він.
Під час переговорів з Володимиром Литвином порушувалося й питання щодо ситуації у Керченській протоці та на острові Тузла. Марек Боровський заявив журналістам, що «Польща рішуче стоїть на позиції пошанування територіальної цілісності і суверенітету взагалі, а в цьому питанні особливо».
На прохання українських журналістів Володимир Литвин прокоментував подання Президента України Леоніда Кучми до Конституційного Суду щодо роз’яснення його права на розпуск парламенту. «Я не хотів би вживати слово «розігнати». Моя позиція така: парламент обрано народом, і розігнати парламент — це те саме, що розпустити народ. Парламент — це зріз українського суспільства, найточніший соціологічний показник того, що в ньому відбувається, але це не означає, що треба паралізувати роботу парламенту». В. Литвин заявив, що Президент поставив його до відома ще до направлення подання до КС. На думку Голови ВР, це звернення зроблено, щоб отримати роз’яснення, як ставитися до того, що протягом одного календарного місяця парламент не може нормально працювати. «Висновок простий: парламент працює. Але питання в іншому: чи приймає він рішення? Коли б в Конституції було записано, що Президент може розпустити парламент, якщо той не приймає рішення, тоді висновок КС був би очевидний». Також Володимир Литвин зауважив, що крок Президента треба розглядати «в ряді можливих арсеналів, які є в Президента, щоб стимулювати роботу Верховної Ради. Але я переконаний, що у ВР вистачить консолідації зусиль, щоб і надалі ефективно працювати. Головне, щоб парламенту не заважали».