Візит парламентської делегації на чолі з Головою Верховної Ради України Володимиром Литвином прискорить розвиток відносин між парламентами обох країн. Як повідомив прес-секретар Голови ВР Ігор Сторожук, таке переконання висловив Голова Палати депутатів румунського парламенту Валеро Дорняну під час переговорів з Володимиром Литвином. На думку пана Дорняну, це буде добрим внеском у розвиток дружніх стосунків між обома країнами. Він переконаний, що ефективна україно-румунська співпраця — важливий чинник зміцнення стабільності в регіоні та загалом в Європі, а отже, є всі підстави прагнути добросусідських відносин. На думку Володимира Литвина, україно-румунські відносини нині «на переломному етапі, за яким вони напевне повинні набути нової якості».
По завершенні переговорів Голова ВР повідомив журналістам, що сторони обговорили широке коло питань, що стосуються двосторонніх відносин, а також нашої участі в європейських процесах. Він зауважував, що порушували і досить болючі проблеми. Зокрема, обговорювали плани Румунії запровадити найближчим часом візовий режим з Україною. Як заявив Володимир Литвин, Україна виступила з двома пропозиціями: по-перше, відкласти запровадження візового режиму на якомога пізніші терміни, щоб дати можливість їй підготуватися до цього нововведення; по-друге, вдатися до спрощеного варіанта, щоб запровадження віз було найменш болючим для громадян обох країн. При цьому Володимир Литвин послався на досвід запровадження віз у Польщі. Голова Верховної Ради закликав розглянути це питання якомога швидше: «У нас спресований час, і ми не маємо розкоші для політичного туризму».
У свою чергу, пан Дорняну повідомив, що погоджується: ця проблема потребує особливого розгляду, а отже, Палата депутатів звернеться з відповідним запитом до МЗС Румунії. Як повідомив прес-секретар Голови Верховної Ради України Ігор Сторожук, під час переговорів з Володимиром Литвином пан Дорняну наголосив: «У сучасній Європі не повинні створюватися нові лінії розподілу, тим паче що стосується України, яка чітко задекларувала своє європейське устремління».
Володимир Литвин запросив Голову Палати депутатів Валеро Дорняну відвідати Україну з офіційним візитом. Можливо, вже під час його візиту буде підписано угоду про створення міжпарламентської румуно-української комісії.
Пан Дорняну, зі свого боку, підтвердив, що ще до завершення візиту Володимира Литвина буде визначено форму наступної зустрічі та подальшої співпраці. Важливим аспектом вищезгаданої угоди та визначення формату діяльності комісії є, на його думку, синхронізація її роботи з діями урядів обох країн, щоб уникнути дублювання діяльності вже створеної міжурядової двосторонньої комісії.
Учора до програми візиту делегації Верховної Ради на чолі з Володимиром Литвином до Румунії було внесено зміни. На жаль, достроково, через несприятливі погодні умови, довелося відмовитися від відвідання прикордонних з Україною областей, зокрема Сучавського повіту.
У Бухаресті Голова Верховної Ради України Володимир Литвин зустрівся з Прем’єр-міністром Румунії Адріаном Нестасе. Під час зустрічі він передав співрозмовникові привітання від Прем’єр-міністра України Віктора Януковича і висловив сподівання, що візит А. Нестасе до України відбудеться ще до кінця цього року. Головною темою розмови стали питання формування бюджетів обох країн, сторони також обговорили потенційні можливості для розвитку економічної співпраці. «Для цього важливо доопрацювати низку угод, а щодо ратифікації, то з боку Верховної Ради затримки не буде», — сказав В. Литвин. Він також підкреслив, що для України важливі підтримка й об’єктивна оцінка наших європейських устремлінь. Сторони обговорили питання візового режиму, зокрема, можливості відстрочення його введення, а також його спрощення для зменшення імовірного негативного впливу на економічну співпрацю.
У свою чергу, А. Нестасе зазначив, що питання візового режиму доволі делікатне, бо запровадження безвізового режиму з боку ЄС для румунів спричинило те, що східний кордон Румунії став, по суті, кордоном Євросоюзу. За його словами, «ми схильні до пошуку рішення, але повинні узгодити його з Євросоюзом». Прем’єр-міністр наголосив, що для Румунії важлива ратифікація Угоди про взаємний захист інвестицій. Серед проблемних питань він відзначив продовження діяльності румунських підприємців на Криворізькому комбінаті. При цьому А. Нестасе висловив думку, що його можливий візит до України позитивно вплине на розв’язання цих питань.
Сторони також торкнулися забезпечення прав національних меншин. Голова Верховної Ради України запропонував провести моніторинг практичних кроків із залученням експертів Ради Європи.
Бухарест—Сучава.