Президент України Леонід Кучма просить Конституційний Cуд розтлумачити підстави дострокового припинення повноважень Верховної Ради. Відповідне конституційне подання позавчора глава держави направив до КС. Про це «Голосу України» повідомили в прес-службі Президента України.
Звернутися до Конституційного Суду України главу держави спонукало постійне блокування роботи нинішньої чергової сесії парламенту «певними депутатськими групами і фракціями». Через це не вирішуються найважливіші питання життєдіяльності держави, зокрема, під загрозою залишається ухвалення народними депутатами в установлені строки Державного бюджету України. На переконання Леоніда Кучми, у такий спосіб порушується конституційне право народу України на здійснення влади, зокрема через органи державної влади, одним з яких є Верховна Рада України.
Згідно з частиною другою статті 90 Конституції України, «Президент України може достроково припинити повноваження Верховної Ради України, якщо протягом тридцяти днів однієї чергової сесії пленарні засідання не можуть розпочатися».
Президент звертається до Конституційного Cуду з проханням дати відповідь на такі запитання:
Як треба розуміти наведений у зазначених статтях вираз «протягом тридцяти днів»?
Скільки пленарних засідань мають не розпочатися, для того щоб застосувати заходи, передбачені зазначеними статтями Конституції України?
Що треба розуміти під виразом «не можуть розпочатися»?