Освіта в Україні все ще вважається безоплатною. Але на практиці гризти граніт науки задарма має змогу далеко не кожний. Це підтвердили перевірки низки професійно-технічних училищ, що їх здійснила Генеральна прокуратура. Виявлено порушення законодавства, що, зокрема, обмежують конституційне право неповнолітніх на освіту.
За даними прес-служби Генпрокуратури, у Нововолинському ПТУ № 11 Волинської області, у ВПУ № 6 Луцька, в ПТУ № 28 Києва і ПТУ № 115 Донецька під виглядом благодійних внесків з учнів стягували плату за навчання. Цим порушувалася вимога статті 53 Основного Закону країни «про доступність і безоплатність освіти».
Перевіркою виявлено порушення прийому на навчання пільгових категорій неповнолітніх. Завдяки втручанню прокурора Харкова, одного з учнів ПТУ № 41 цього міста було переведено з контрактної форми навчання на бюджетну як такого, що постраждав внаслідок аварії на Чорнобильській АЕС. Юнакові повернуто витрачені на навчання гроші. А прокуратура Донецької області допомогла отримати учням-пільговикам ПТУ більш як 73,8 тис. грн. стипендії.
Міністерство освіти і науки та його регіональні підрозділи під час формування держзамовлення не зважають на реальні потреби ринку праці. Внаслідок цього майже 60 відсотків випускників ПТУ щороку звертаються до центрів зайнятості. Це спричиняє погіршення криміногенної ситуації серед неповнолітніх: за вісім місяців цього року до кримінальної відповідальності притягнуто 18,3 тис. юнаків і дівчат, з яких 11,6 тис. ніде не навчалися і не працювали. Таких невтішних висновків дійшла Генеральна прокуратура, вивчивши ситуацію в галузі профтехосвіти. Вона направила подання на ім’я міністра Василя Кременя. Вже притягнуто до відповідальності сім директорів ПТУ, трьох з них звільнено.