Недавно дочка запитала, як моє дівоче прізвище, що «стане паролем для одержання стипендії через банкомат». А мені пригадалися студентські роки, як вистоювали в довгій черзі за «стимулом навчання» в грошовому еквіваленті.

— Чи зручно буде студентам користуватися банкоматом? — звернулася до проректора з економічних питань Національного педагогічного університету ім. М. Драгоманова Олега Падалки:

— Нова форма обслуговування дає можливість студенту з допомогою пластикової картки в разі потреби зняти певну суму грошей у будь-який час і в будь-якому місці, — каже Олег Семенович. — Важливо і те, що згідно з програмою співробітництва між університетом і банківською установою нам нададуть під низькі відсотки кредити на реконструкцію і модернізацію навчальної бази.

У НПУ тільки на денній формі вчаться майже сім тисяч студентів, а ще — близько двох тисяч співробітників, з такою кількістю клієнтів доцільніше працювати двом фінансовим установам. Приміром, філія Приватбанку розташувалася на першому поверсі у приміщенні нашого вузу.

— Яка плата за банківські послуги?

— І для вузу, і для студента послуги будуть безкоштовні.

— Отже, з нового року забудемо про вираз «у черзі за стипендією»?

— На мій погляд, так і буде: молодь охоче приймає прогресивні нововведення.

А ось думки з приводу одержання стипендій через банкомати студентів, що вже користуються пластиковими картками:

Ольга Грицаєнко (НТУ «КПІ»):

— Вважаю, це вигідно для тих, хто одержує великі суми, а в нас стипендія маленька, тому ми хочемо одержувати її без зволікань і на місці, а мені для того, щоб узяти всі гроші, доводиться їхати до найближчого відділення банку, що обслуговує наш вуз, тому що банкомат видає тільки суму, кратну десяти. До того ж часто в наявності не буває дрібних купюр, а картки швидко розмагнічуються...

Артур Каблак (КМУЦА):

— Я підробляю, і мені необов’язково одержувати через банкомат гроші щомісяця. Думаю, добре, що у такий спосіб можна зібрати деяку суму — ростуть, хоч і невеликі, відсотки по внеску.

Яна Кривда (НТУ «КПІ»):

— Усі хочуть мати стипендію скоріше, тому біля банкомата в перший день видачі збирається довга черга. Але вже наступного дня одержуємо гроші без проблем...

Розмовляла Любов СТАНАЧИЧ.