Уповноважений з прав людини Ніна Карпачова внесла до Конституційного Суду України подання щодо розгляду питання про відповідність Конституції постанови Верховної Ради «Про основні напрями бюджетної політики на 2004 рік». Зокрема положень, які передбачають перехід від системи пільг і компенсацій до надання адресної допомоги категоріям населення, доходи яких нижчі за прожитковий мінімум.

Підставою для подання стало значне збільшення кількості звернень до омбудсмена від громадян і громадських організацій стосовно захисту права на одержання пільг і компенсацій, встановлених чинним законодавством України.

Попри публічні усні заяви уряду про передчасність переходу від системи пільг до адресної грошової допомоги, місцеві органи влади активно реалізують «Стратегію заміни системи пільг на адресну допомогу населенню», затверджену постановою Кабінету Міністрів у березні минулого року й практично легалізовану згаданою вище постановою ВР.

Уповноважений вважає, що здійснення цих заходів призведе до порушення вимог Основного Закону України про те, що «при прийнятті нових законів або внесенні змін до чинних не допускається звуження змісту та обсягу існуючих прав і свобод», у тому числі й право на соціальний захист.

Оскільки зі змісту п.5 «Пропозицій ВР до основних напрямів бюджетної політики на 2004 рік» випливає, що загальна сума доходу громадянина разом із адресною грошовою допомогою не може перевищувати розміру прожиткового мінімуму. Тобто мільйони громадян, які сьогодні заслужено мають пільги, але отримують зарплату або пенсію рівну чи вищу за прожитковий мінімум, не матимуть державного захисту.

Ніна Карпачова зазначила, що реалізація постанови може бути розцінена як порушення вимог ст. 56 Конституції про право громадян на «відшкодування матеріальної та моральної шкоди, завданої незаконними рішеннями, діями чи бездіяльністю органів державної влади, органів місцевого самоврядування, їх посадових і службових осіб при здійсненні ними своїх повноважень», повідомила прес-служба Уповноваженого ВР з прав людини.