Триває офіційний візит Голови Верховної Ради Володимира Литвина до Румунії. «Хоча літак долає відстань між нашими столицями за одну годину 20 хвилин, ми десять років не могли провести зустрічі на рівні парламентських делегацій», — заявив він учора в Бухаресті після завершення переговорів з Головою Сенату Румунії Ніколає Векерою. За словами Володимира Литвина, у них відбулася цікава й відверта розмова, але «ми, якщо можна так сказати, тільки «нарізали» ті проблеми, які існують між нашими країнами. Ми домовилися спільними зусиллями визначити ці питання, опрацювати підходи і забезпечити послідовну реалізацію, причому — паритетно і дзеркально».
Українська сторона запропонувала переглянути підписаний ще 1992 року Протокол про співробітництво між парламентом Румунії та Верховною Радою України і створити міжпарламентську комісію. Це для того, щоб, як зауважив Голова ВР, «на рівні депутатів вивчити питання, які потребують спільного обговорення». «Україна і Румунія йдуть в Європу, і ми повинні продемонструвати, що вміємо по-цивілізованому, по-європейськи розв’язувати проблеми, що принесе стабільність і передбачуваність, зробить свій внесок у розвиток Європи», — зазначив він.
На думку Ніколає Векерою, візит до Румунії парламентської делегації на чолі з Головою Верховної Ради надасть міжпарламентським відносинам динамізму. Румунська сторона поділяє думку, що вищезгаданий протокол себе вичерпав і потребує осучаснення. Ніколає Векерою також заявив журналістам, що підтримує створення міжпарламентської румуно-української комісії. Він повідомив, що сторони домовилися «шукати спільний знаменник для якнайшвидшої ратифікації Договору про державний кордон, Угоди про взаємний захист інвестицій».
Окрім того, під час переговорів у сенаті порушувалися питання, що стосуються делімітації континентального шельфу та виключних економічних зон в Чорному морі, ситуації із забезпеченням прав національних меншин, а також пакет економічних питань. Зокрема, йшлося про ситуацію із завершенням будівництва Криворізького гірничо-збагачувального комбінату окислених руд.
Нагадаємо, що будівництво КГЗКОР розпочалося ще 1986 року за участю підприємств України, Чехословаччини, Румунії, Болгарії та колишньої НДР. Після розвалу СРСР із закордонних партнерів у проекті залишилися тільки Румунія та Словаччина. Починаючи з 1999 року, Україна майже повністю припинила фінансування об’єкту. Отож, 2001 року румунська сторона висунула вимогу про повернення вкладених коштів, оцінивши їх в 750 млн. доларів. Українські експерти вважають цю суму завищеною. 
Крім того, нині триває активний пошук іноземних інвесторів, зацікавлених у добудові цього об’єкту. Торік Верховна Рада прийняла у першому читанні проект закону, який передбачає, що добудову КГЗКОР здійснюватимуть інвестори. Володимир Литвин поінформував про це румунського колегу.
Під час зустрічі Голови Верховної Ради з Президентом Румунії Іоном Ілієску сторони зійшлися на думці, що і Україна, і Румунія в змозі розв’язати проблеми, які існують у наших двосторонніх відносинах. Під час зустрічі, як повідомив прес-секретар Голови Верховної Ради Ігор Сторожук, порушувалося так зване «питання острова Зміїний». І Володимир Литвин, і Іон Ілієску погодилися, що держави мають можливість розв’язати питання острова Зміїний на двосторонньому рівні, без винесення його на рівень міжнародного арбітражу. Також обговорювалися питання запровадження візового режиму з боку Румунії.
Іон Ілієску високо оцінив візит Володимира Литвина і заявив, що надає великого значення міжпарламентським відносинам, без яких неможливе, на його думку, повноцінне міждержавне співробітництво. «Міжпарламентська дипломатія — це ефективний спосіб ведення діалогу між країнами», — наголосив глава Румунії. У свою чергу Володимир Литвин зауважив, що схожість внутрішньополітичних завдань України і Румунії спонукають до активнішої міжпарламентської співпраці, котра повинна бути не менш ефективною, ніж діалог на рівні президентів. 
Володимир Литвин також поінформував Президента Румунії про хід політреформи в Україні і пошук оптимальної структури влади в нашій державі.
На думку Володимира Литвина, «дуже важливо для української політики, щоб президент стояв зверху над політичними силами і відігравав роль арбітра нації». Голова ВР наголосив, що якщо політреформу не буде здійснено до президентських виборів, якщо не буде створено збалансовану і дієву систему влади, то реформу буде «вкрай важко здійснити протягом наступних десяти років, і будемо приречені на перманентне протистояння між Президентом і парламентом, між президентом і урядом».
Учора Голова Верховної Ради Володимир Литвин також зустрівся з Прем’єр-міністром Адріаном Нестасем і з Головою Палати депутатів парламенту Румунії Валером Дорняну.
Бухарест.