Голова Національної спілки журналістів України Ігор Лубченко вважає, що Верховна Рада України спеціальною постановою має попередити Генерального прокурора, Голову СБУ, Міністра внутрішніх справ, перших осіб інших відомств про персональну відповідальність за дотримання закону під час підготовки і проведення президентських виборів.
Він заявив про це, виступаючи на ІІ форумі журналістів «За вибори без цензури!».
На цей період, вважає голова НСЖУ, слід утворити громадський комітет контролю за забезпеченням вільної діяльності засобів масової інформації і журналістів. Керівники Верховного Суду, Генеральної прокуратури України, силових структур, Міністерства юстиції мають визначити своїх заступників, з якими цей громадський комітет контактуватиме для конкретного й оперативного розв’язання всіх проблем, що виникатимуть.
Для оперативної інформації громадський комітет також має встановити «гарячу лінію».
Актуальною залишається проблема негативної інформації, особливо у період виборчої кампанії.
Адже чимало випадків, коли є факти, що кандидати у президенти чи парламентарії порушують закон, за копійчаної офіційної зарплати вибудовують багатоповерхові палаци і мають не один престижний автомобіль, зрештою, лікувалися в психіатрів, але писати і показувати це не можна — на сторожі прав особи стоять статті 32, пункт 2 та 34, п. З Конституції України.
І журналісти поставлені перед дилемою: говорити виборцям правду, порушуючи закон і наражаючись на судові переслідування, чи мовчати.
У країнах західних демократій ця проблема врегульована. Європейське право передбачає, що життя публічної особи, зокрема й приватне, відкритіше для суспільства, вона менш захищена від критики, ніж пересічний громадянин.
Голова Національної спілки журналістів України Ігор Лубченко надіслав до Конституційного Суду Конституційне звернення з проханням дати висновок, наскільки ці статті Основного Закону відповідають міжнародним правовим актам, підписаним нашою державою.