Прем’єр-міністр України Віктор Янукович виступає за проведення політичної реформи в країні до президентських виборів, повідомляє «Інтерфакс-Україна». Про це він заявив у вівторок у Любляні в інтерв’ю журналістам.

На думку Януковича, потрібно законодавчо затвердити «знайдений ефективний механізм: створення парламентською більшістю коаліційного уряду, їх спільна відповідальність за виконання затвердженої програми діяльності Кабінету Міністрів». «Розмежування повноважень між президентом, парламентом і урядом дасть змогу мати відповідальніший парламент, сильний уряд і президента з повноваженнями, котрі будуть достатні, щоб зміцнити гілки влади і виступити гарантом Конституції», — сказав прем’єр.

«Якщо це буде вирішено у 2004 році, до початку президентських виборів, це буде добре, адже ми вже бачимо, що сьогодні фактично почалися президентські вибори, а політичні сили стали змагатися», — зазначив В. Янукович.

Тому він висловився за «виваженість політиків», які мають з повагою ставитися одне до одного і навчитися домовлятися. Щодо виконавчої влади, то вона, за словами В. Януковича, просто зобов’язана забезпечити однакові   умови для кандидатів, які братимуть участь у президентських виборах.

Учора, в останній день візиту, Прем’єр-міністр України зустрівся з Президентом Словенії Янезом Дрновшеком, главою Державних зборів Словенії і керівниками депутатських груп, а також виступив у торгово-промисловій палаті Словенії. Під час зустрічей у Любляні йшлося про зацікавленість України в підтримці її євроінтеграційних намірів, а також у роботі з мінімізації наслідків розширення ЄС для двостороннього співробітництва. Однією з головних проблем у цьому контексті є введення ліберального візового режиму. Зустрічаючися з міністром закордонних справ цієї країни Димитрієм Рупелем, Віктор Янукович сказав: «Розширення ЄС — це 60 мільйонів слов’ян. Їхній голос буде почуто, і це сприятиме приєднанню України до ЄС».