— «Я хочу запевнити: у питаннях захисту суверенітету і цілісності держави ми завжди діятимемо рішучо і конкретно, — сказав глава держави на вчорашній прес-конференції. — Ми прагнемо вирішити це питання конструктивно, цивілізовано, як і належить державам, що називають себе стратегічними партнерами», — повідомило агентство УНІАН.
Президент зазначив, що Тузла є українською територією, а кордон між Україною та Росією на ній має бути чітко визначений і проходити, як це заведено в усьому світі, і по дну, і по водній поверхні, розділяючи Азовське море на внутрішні води України та Росії.
Водночас Л. Кучма наголосив, що крапку в ситуації навколо Тузли ставити ще рано, оскільки переговорний процес лише розпочався. Він нагадав, що в Росії утворено спеціальну комісію, яка розглядатиме питання будівництва дамби на острові з екологічної точки зору. А Президент України, у свою чергу, дав відповідне доручення Національній академії наук України.
На думку Президента, конфлікт навколо Тузли позначився також на внутрішньополітичній ситуації в Україні. «Деякі сили спробували укріпити свою політичну дамбу на острові вже за рік до виборів», — зауважив він.
Водночас гарант Конституції наголосив на відсутності умов, за яких він міг би взяти участь у виборчих перегонах восени наступного року. «Не існує умов, за яких я міг би піти на черговий термін», і «не хвилюйтеся за це».
Відповідаючи на інші запитання, глава держави назвав позитивним той факт, що парламентська більшість підписала заяву про намір висувати на президентські вибори свого єдиного кандидата. «До виборів ще рік, тому з усіх точок зору недоцільно зараз називати конкретне прізвище», — зауважив Л. Кучма. «Так, я беру весь вогонь критики на себе. І щобільше беру, то менше дістанеться тому єдиному кандидату», — заявив він.