Шановний Леоніде Даниловичу!
Комітет Верховної Ради України з питань науки і освіти провів детальний аналіз проекту закону про Державний бюджет України на 2004 рік. Проведено два засідання комітету, громадські обговорення, численні зустрічі з колективами закладів та установ науки і освіти. Громадськість, профспілки, представники органів державної влади всіх рівнів висловили глибоке занепокоєння кризовим станом та відсутністю перспектив фінансування освіти і науки, нехтуванням відповідного законодавства України. Особливу стурбованість викликає мізерний розмір заробітної плати освітян і науковців, відсутність тепла в приміщеннях.
У пропозиціях до проекту бюджету на 2004 рік комітет визначив мінімально необхідне фінансування галузей освіти і науки, джерела покриття цих витрат.
Проте у поданому Кабінетом Міністрів України і затвердженому Верховною Радою України в першому читанні проекті закону про Державний бюджет України на 2004 рік фактично видатки на освіту і науку залишилися майже незмінними і по загальному фонду становлять відповідно 4,57 відсотка та 0,33 відсотка від ВВП.
Мізерна заробітна плата, холод у навчальних корпусах, відміна харчування учнів шкіл і професійно-технічних училищ, деградація науки призведуть до знищення інтелектуального потенціалу, інноваційного шляху розвитку держави.
У зв’язку з цим комітет наполягає на виділенні пріоритетними завданнями бюджету на 2004 рік:
1. Довести видатки загального фонду зведеного бюджету на освіту до 8% від національного доходу і 167% від ВВП — на науку, як це передбачено чинним законодавством. Наполягати на безумовному забезпеченні відновлення з 1 січня 2004 року співвідношень у посадових окладах працівників бюджетних установ освіти і науки, виходячи із встановленої на 2004 рік мінімальної заробітної плати 237 гривень на місяць та запропонувати підвищення з 1 вересня 2004 року посадових окладів працівників освіти на 20%, що дасть змогу забезпечити подвоєння заробітної плати освітян у порівнянні з початком 2003 р. (на ці цілі потрібно 1737,0 млн. грн.).
2. Не допустити зменшення реальних фінансових ресурсів освіти і науки майже на п’яту частину шляхом запровадження оподаткування податком на додану вартість, податком на прибуток підприємств, плати за землю підприємств, установ і закладів освіти і науки тощо.
3. Вимагати безумовного забезпечення законодавчо встановленого рівня соціальних гарантій освітянам і науковцям. У зв’язку з цим наполягати на: а) виконанні положень пункту 4 статті 57 Закону України «Про освіту» стосовно забезпечення безплатним користуванням житлом з опаленням і освітленням у межах встановлених норм педагогічним працівникам, які працюють у сільській місцевості і селищах міського типу, а також пенсіонерам, які раніше працювали педагогічними працівниками в цих населених пунктах і проживають у них (виділити на сім’ю — 1 тонну вугілля та 50 кВт електроенергії — додатково потрібно 150 млн. грн.); б) виконанні статті 24 Закону України «Про наукову і науково-технічну діяльність» щодо виплати наукових пенсій працюючим пенсіонерам; в) розв’язання проблеми боргів із виплат, передбачених статтею 57 Закону України «Про освіту» через прийняття відповідного закону про реструктуризацію боргу з погашенням боргу з 01.01.2004 р.
4. Вважати завданням особливої турботи держави — забезпечення дітей-сиріт і дітей, позбавлених батьківського піклування, які перебувають у навчальних закладах. Додатково на ці цілі потрібно 12292,8 тис. грн.
5. Виділити необхідні бюджетні ресурси на ключові завдання модернізації освіти: забезпечення підручниками — додатково потрібно ще 25 млн. грн., комп’ютеризації освіти, створення індустрії технічних засобів навчання.
6. Надати для виконання завдань інноваційного розвитку держави всебічну підтримку Національній академії наук України через підвищення заробітної плати працівників НАНУ, матеріально-технічного забезпечення НДДКР, фінансування Державного фонду фундаментальних досліджень, наукових та науково-технічних програм, забезпечення ефективної діяльності технопарків тощо. На ці цілі потрібно виділити 160 млн. грн.
Вважаємо, що проект закону про Державний бюджет України на 2004 рік у частині фінансування освіти і науки є таким, що може призвести до остаточного руйнування галузей. Тож просимо Вас, вельмишановний Леоніде Даниловичу, терміново провести екстрену нараду Ради безпеки України, вжити рішучих заходів для виправлення ситуації.
З повагою голова комітету Станіслав НІКОЛАЄНКО.