Єврокомісія вказала на невиконання країнами-кандидатками завдань для вступу в Євросоюз. Найбільше (9) зауважень адресовано Польщі, 6 — Мальті, 5 — Латвії, по 4 — Словаччині, Угорщині та Чехії, 3 — Естонії, 2 — Литві й лише одне — «відмінниці» Словенії.
У розділі доповіді про Латвію зазначено, що досі в країні не запроваджено сумісних систем митного й податкового обліку, не передбачено порядок безпечної ліквідації відходів тваринного походження тощо. Потрібно завершити роботу із забезпечення вільного пересування осіб — забезпечити визнання дипломів латвійських вузів в інших країнах. У доповіді міститься критика темпів упровадження на митниці нових інформаційних систем, а також систем в адмініструванні акцизного податку та ПДВ, що відповідають вимогам ЄС.
Якщо зазначені питання не буде врегульовано до травня, може статися так, що мешканці Латвії зі своїми дипломами не зможуть працювати в ЄС, а бізнесменам доведеться, як і раніше, гаяти час на прикордонні процедури. Гроші на впровадження систем уже виділено, однак Єврокомісія висловлює стурбованість тим, чи встигне Латвія їх упровадити до офіційного вступу в Євросоюз.
Рига.