Про це вестимуть мову у вівторок
18 листопада в київському Міжнародному центрі культури і мистецтв відбудеться Асамблея національних меншин України. Ініціатори її проведення — Державний комітет України у справах національностей та міграції і Асоціація національно-культурних об’єднань України. Організатори очікують, що в заході візьмуть участь Голова ВР Володимир Литвин, Президент України Леонід Кучма, Прем’єр-міністр Віктор Янукович, Омбудсман Ніна Карпачова, представники дипкорпусу, а також керівники понад 1000 всеукраїнських і регіональних національно-культурних товариств, центральних органів влади, народні депутати України, провідні науковці, громадські діячі.
Як повідомив «ГУ» голова Держкомнацміграції Геннадій Москаль, «мета асамблеї — дати реальну оцінку стану забезпечення законних інтересів нацменшин України, умов для збереження культурної спадщини багатонаціонального народу України, максимально вивчити сучасні можливості співпраці органів державної влади з національно-культурними товариствами, яких сьогодні в країні налічується більш як 1000. До речі, такого рівня самоорганізації не має жодна соціальна група України».
Питання, які плановано розглянути під час асамблеї, водночас і глобальні, і конкретні. Так, голова Комітету ВР з питань прав людини, національних меншин і міжнаціональних відносин Геннадій Удовенко порушить проблеми законодавчого забезпечення державної етнонаціональної політики. Про національно-культурні товариства України, стан і пріоритети діяльності доповість народний депутат, президент Асоціації національно-культурних об’єднань України Олександр Фельдман. Про формування української політичної нації говоритиме віце-президент АН України Іван Курас. Звісно, йтиметься і про забезпечення прав нацменшин, що мешкають в Україні.
На сьогодні в Україні вже сформовано політико-правову систему забезпечення прав нацменшин. Нещодавно держава приєдналася і до Рамкової конвенції РЄ про захист національних меншин та Європейської Хартії регіональних мов або мов меншин. І це саме той випадок, коли ні з боку окремих діаспор, ні з боку Європи офіційний Київ не чує особливих нарікань.
Ще один із здобутків — відсутність гострих конфліктів та протистоянь. На думку народного депутата Олександра Фельдмана, «це — незаперечний доказ виваженості та ефективності державної політики в міжнаціональній сфері і з боку виконавчої, і з боку законодавчої влади». Водночас Олександр Фельдман зауважив кореспонденту «ГУ»: «Викликає занепокоєння той факт, що з наближенням президентських виборів окремі політичні сили вдаються до використання етнічного фактору у своїх інтересах, у такий спосіб політизуючи сферу міжнаціональних відносин».