Футбол. Завершилося перше коло тринадцятого чемпіонату країни у вищій лізі. Яким воно було? Про це можна почути чимало різних думок. Діапазон суджень — від гострої критики до цілком схвальних висловлювань. До речі, дехто нам навіть... заздрить. Приміром, після яскравого переможного матчу Кубка УЄФА дніпропетровського «Дніпра» в Загребі гравець місцевого «Динамо» Андре Міятович зауважив:
— У цьому матчі суперник показав добротний сучасний футбол. Останнім часом чемпіонат України помітно підвищив свій рівень: наблизився до західних ліг. Ось коли і в Хорватії національний турнір досягне такого самого рівня, тоді й можна буде чекати від нас перемог над суперниками високого класу...
Звичайно, чути таке приємно. Однак не варто й спокушатися. Адже, чесно кажучи, наш футбол не такий уже й близький до найкращих зразків. Хіба мало в нас прохідних і сірих матчів, суддівського свавілля і некомпетентності? Чи бездоганна загалом організація футбольного господарства? Звісна річ, ні.
Особливо нас мають непокоїти порожні трибуни стадіонів під час багатьох поєдинків. Адже лише в Донецьку, Кривому Розі, Дніпропетровську, Одесі й частково у столиці на «Динамо» глядачі активно йдуть на стадіони.
Однак головне, мабуть, не тільки в якості гри. Хоча вона має бути основним критерієм. Треба загітувати вболівальників цікавою та розумною рекламою, яскравими афішами. А на стадіоні створити комфортні умови. Щоб на споруду не треба було пробиратися через будівельні майданчики, мов партизанам. Щоб дах над головою був, тоді жодна негода не страшна, щоб бутерброди пропонували смачні й недорогі, прохолодні напої, чай, каву, сувеніри, яскраву друковану продукцію. І, даруйте, туалети потрібні в достатній кількості. Дрібниць не має бути.
Оце все є на Заході. У нас поки що, на жаль, такі умови лише у мріях.
Але поговорімо про саму гру, її якість. Зрозуміло, цікаво було б дізнатися думку людей обізнаних. Що ми й зробили, попросивши авторитетних фахівців поділитися враженнями про перше коло чемпіонату.
Євген КУЧЕРЕВСЬКИЙ, головний тренер «Дніпра»:
— На мою думку, футбол наш поступово прогресує. Цікаво, що навіть у рік, коли наша команда бронзові медалі виграла, на окремі матчі приходили по 500—600 глядачів. І це за умов безплатного проходу на арену! Тепер продають квитки, а приходять дванадцять-п’ятнадцять, а інколи до двадцяти тисяч уболівальників. Я вже не кажу про матчі єврокубків. А все це тому, що гра «Дніпра» стала привабливішою, команда має власний почерк. Уже не ганяє м’яча бездумно. Футболісти діють осмисленіше.
Семен АЛЬТМАН, наставник «Чорноморця»:
— Гадаю, немає підстав бути незадоволеним виступами «Чорноморця» в першому колі. Ми не програли жодного домашнього поєдинку. Усі зустрічі провели на доброму емоційному та фізичному рівні. Одне слово, можемо чесно дивитися в очі своїм прихильникам. Звичайно, прагнутимемо вдосконалюватися. Але для того, щоб рухатися вперед, треба докласти чимало зусиль.
Якщо казати про першу половину чемпіонату загалом, то коло команд, котрих не задовольняє спокійне життя, розширюється. «Шахтар» і «Динамо» вже не мають великої переваги над рештою.
...Семен Йосипович — людина скромна. Тому, либонь, не згадав, що саме «Чорноморець» у першому колі завдав єдиної поразки київському «Динамо».
Мирон МАРКЕВИЧ, головний тренер ФК «Карпати» (Львів):
— Рівень чемпіонату зріс. Це однозначно. Багато і справедливо хвалять сьогодні «Дніпро». Як на мене, команда Кучеревського за рівнем гри зовсім не поступається нашим грандам. Можу лише побажати Євгенові Мефодійовичу та його хлопцям так потужно провести і другу половину сезону.
Цікавий «Чорноморець». Радує, що з’явилася ціла група молодих обдарованих футболістів, котрі здатні поборотися за місце у збірній. А доля цієї команди нас має турбувати найбільше. Тому головне завдання для нас — клубних тренерів — найактивніше готувати гравців до національної команди.
Хоча не варто впадати в ейфорію. Нам забороняється обговорювати суддівство. Однак скажу, що рівень арбітражу треба підвищувати. Відбулося кілька скандальних матчів. До цього призвели саме суддівські помилки. Отож без дійових заходів не обійтися. Час бити на сполох...
Євген КОТЕЛЬНИКОВ, начальник департаменту футболу ФК «Динамо» (Київ), заслужений тренер України:
— Перше коло чемпіонату залишило приємне враження. І неозброєним оком видно поступ українського футболу. Виходить, що ми — на правильному шляху. Раніше як було? Київське «Динамо» — незаперечний чемпіон. Тепер попереду «Шахтар». Але і це вже, так би мовити, не новина. Адже з’явилися нові герої. Мабуть, не буду оригінальний, коли скажу, що мене дуже порадував «Дніпро». Це, як сказав один коментатор, справжня українська команда. Симпатизую і «Чорноморцеві», для якого не існує авторитетів.
А от «Шахтар» дещо розчарував. Маю на увазі його невдачу на міжнародній арені. Потенціал цього колективу давав можливість виступити сильніше і грати в єврокубках навесні. Втім, біля керма клубу досвідчені люди. І вони розберуться у ситуації.
— Як ставитеся до присутності в наших клубах «легіонерів»?
— Вони потрібні, бо приносять користь. Їх наявність — поштовх до розвитку футболу. Без іноземних гравців ми матимемо смішний вигляд. Адже вся Європа давно використовує іноземців. Важко сьогодні уявити наш чемпіонат без Белькевича, Агахови, Гавранчича тощо. Однак треба, щоб це були неодмінно класні майстри. Взагалі в цій справі слід вести виважену політику. Переконаний, «легіонер», якщо він здоровий, не може сидіти на лаві запасних. Це шкодить не тільки йому самому, а й усій команді. Інакше наші гравці не розумітимуть різницю в зарплаті між ними і тими, хто не грає. Виходить, що надмірна кількість іноземців у клубі — це погано. Треба вести точну селекцію. Як колись в Італії, дозволяли виходити на поле лише трьом іноземцям. У цій важливій справі президентам клубів варто знайти золоту середину. Можливо, вже час запровадити якусь квоту на зарубіжних футболістів.
Дали можливість сказати своє слово про турнір у вищій лізі і представникові першої — Володимирові ЛОЗИНСЬКОМУ, наставникові столичного клубу ЦСКА:
— Чемпіонат, як на мене, викликає неабиякий інтерес. Привабливу гру демонструють «Дніпро», «Чорноморець», донецький «Металург». Не кажу вже про традиційних лідерів. У підсумку маємо тепер п’ять-шість досить сильних команд. А це вже наближає нас до справді європейського рівня.
Та найбільше мене потішив «Дніпро». Перемоги над «Гамбургом» і загребським «Динамо» — добрий підсумок. І «легіонерів» у Дніпропетровську немає. Всі свої. Це закид у «город» донецького «Шахтаря» та інших. Отож і ми чогось варті, в Україні є хороші виконавці.
— Чи відкрили для себе когось останнім часом?
— Я добре знаю Костишина. Але тепер Руслан для мене відкрився в зовсім новому, привабливішому світлі. Гадаю, Євген Мефодійович Кучеревський має вибачитися перед Костишиним (сміється). Якось він в інтерв’ю одній із газет сказав такі слова: «Костишин зі своєю дерев’яною технікою»... Гадаю, після останніх ігор «Дніпра» в Європі Євген Мефодійович, либонь, змінив думку про підопічного. Руслан у тих матчах і проти «Шахтаря» показав добру техніку, кмітливість, а бійцівських якостей йому не позичати. Додали у грі Максим’юк, Ротань, Рикун. Як на мене, вони можуть претендувати на місце в національній збірній. А «Дніпрові», у якого чудовий тренер, хороші виконавці, до снаги вже ставити перед собою найвищу мету.
...Цю розмову, звичайно, можна було б продовжувати ще довго. Та, гадаю, і ті висловлювання, думки, оцінки, з котрими ми вас ознайомили, стануть предметом для обговорення. А наш футбол, сподіватимемося, і надалі крокуватиме вперед.