Однобокі фруктові дієти (наприклад, виноградна, полунична, ананасова, бананова і т. д.) сприяють порушенню обміну речовин. Глюкоза і фруктоза в надлишкових кількостях призводять до підвищення вмісту інсуліну в крові. А якщо фруктами, особливо солодкими, харчуватися довго, то можна завдати серйозної шкоди щитовидній залозі.
У разі низки захворювань може бути протипоказане вживання деяких фруктів і овочів. Так, абрикоси не слід їсти, коли хвора печінка, знижена функція щитовидної залози. Виноград протипоказаний людям, хворим на цукровий діабет, хронічний фарингіт, виразку шлунка, ожиріння і коліти. Груші краще виключити тим, у кого виразка і гастрит. Аґрус — хворим на цукровий діабет, виразку шлунка, ентеріт. Капусту біло- і червонокачанну не слід вживати схильним до спазмів кишечника і жовчних проток, у кого виразка шлунка. Якщо виразка шлунка в стадії загострення, гострий гастрит чи ентероколіт, треба вилучити з раціону огірки, а помідори — тим, хто слабує на жовчнокам’яну хворобу.
Побутує думка, що для здоров’я корисніший чорний хліб, ніж білий. Насправді ж вони істотно не відрізняються. А для здоров’я кориснішим є хліб з борошна грубого помелу, що містить мінеральні речовини, вітаміни, клітковину. Борошно для його випікання готується з нелущених зерен.